Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ερώτηση ΚΚΕ στη βουλή για το νοσοκομείο Λήμνου
Ερώτηση ΚΚΕ στη βουλή για το νοσοκομείο Λήμνου
09.10.2012 | 16:43

Ερώτηση ΚΚΕ στη βουλή για το νοσοκομείο Λήμνου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν ερώτηση στην βουλή στην οποία υιοθετούν πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λήμνου  και ρωτούν τον καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργού, σε ποιές κινήσες θα προχωρήσει,  προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σήμερα η κατάσταση στον τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας- πρόνοιας, στο Νοσοκομείο της Λήμνου και το παράρτημα του ΙΚΑ επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Όμως τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας και της πρόνοιας που ήταν σε εξέλιξη πολύ πριν την κρίση.

      Πολιτική που μέσω της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ανοίγει τον δρόμο για την γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα φορτώνοντας τα βάρη στην ίδια την οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολιτική που μέσα στην κρίση έχει σαν στόχο την έξοδο από αυτή με μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και της καρατόμησης των λαϊκών δικαιωμάτων. Πολιτική που έχει σαν έκφραση της την δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση σε αδυναμία αυτών να εξασφαλίσουν έστω και τις πενιχρές σημερινές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και υγειονομικά υλικά και προσωπικό για τα δημόσια νοσοκομεία.

      Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο της Λήμνου σε ακόμη χειρότερη μορφή με δεδομένη τη δυσκολία μετακίνησης των κατοίκων του νησιού στα αστικά κέντρα λόγω άσχημων συγκοινωνιών και πανάκριβων εισιτηρίων πλοίων και αεροπλάνων.

      Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λήμνου και στο νησί γενικότερα έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένα αιτήματα για το Νοσοκομείο και τη διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν υγείας, που είναι:

 1. Αυτοτελή λειτουργία του Νοσοκομείου της Λήμνου, με αυτόνομο οργανισμό που θα προβλέπει μόνιμες οργανικές θέσεις προσωπικού που θα αντιστοιχούν σε 100 κλίνες και με αυτονομία στον προϋπολογισμό και στις προμήθειες του νοσοκομείου.
 2. Πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο , ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό.
 3. Άμεση κάλυψη του Νοσοκομείου με δεύτερο αναισθησιολόγο με δεδομένο ότι ο υπάρχων μοναδικός αναισθησιολόγος υποχρεώνεται σε καθημερινές εφημερίες 30 ημέρες το μήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία και σωματική αντοχή του ίδιου και την υγεία των ασθενών από πιθανά ιατρικά λάθη που θα οφείλονται αποκλειστικά στις υπερεντατικές συνθήκες δουλειάς.
 4. Κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ που για το νοσοκομείο της Λήμνου ισχύει και για τους ασθενείς των επειγόντων περιστατικών με την απίθανη δικαιολογία ότι πηγαίνουν σκόπιμα το απόγευμα στο νοσοκομείο για να μη πληρώσουν τα 5 ευρώ.
 5. Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του προσωπικού του νοσοκομείου χωρίς περικοπές.
 6. Άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην κτηριακή υποδομή του νοσοκομείου.
 7. Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας του νοσοκομείου σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
 8. Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών του Νοσοκομείου, (μαγειρεία- τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση απόρων και ανέργων.
 9. Χορήγηση βιβλιαρίου ασθένειας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειες τους.
 10. Καταβολή επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στο νοσοκομείο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
 11. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, από το νοσοκομείο στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.
 12. Όχι στη υποβάθμιση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο νησί. Στελέχωση του με το απαραίτητο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό και εργαστήρια.
 13. Κατάργηση της πληρωμής ρου 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
 14. Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για τα παιδιά.
 15. Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
 16. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις τους.
 17. Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι και τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα κα άλλο υγειονομικό υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
 18. Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις.
 19. Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
 20. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και της αναβάθμισης των υπηρεσιών της «Βοήθειας στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς".

 

 

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018