Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Αλλαγή στάσης από τη Μητρόπολη του νησιού για τα εμβόλια;
Λήμνος: Αλλαγή στάσης από τη Μητρόπολη του νησιού για τα εμβόλια;
01.11.2022 | 22:39

Λήμνος: Αλλαγή στάσης από τη Μητρόπολη του νησιού για τα εμβόλια;

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Σταθερή θέση υπέρ της επιστήμης και συγκεκριμένα υπέρ του εμβολιασμού έναντι της Covid-19, κράτησε με πολλές δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του ο Μητροπολίτης Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ.κ Ιερόθεος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα όμως, μια ανακοίνωση και συγκεκριμένα ένα χωρίο αυτής, δημιούργησε ένα ομιχλώδες τοπίο και σε πολλούς αναγνώστες απορίες, για το αν η μητρόπολη Λήμνου εξακολουθεί να έχει την ίδια θέση σε αυτό το ζήτημα. 

Ειδικότερα, πρόκειται για μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της Ιεράς Μητρόπολης και αφορούσε τον εορτασμό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο οποίος τελέστηκε σήμερα 1η Νοεμβρίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της κοινότητος Δάφνης. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονταν περιληπτικά τα σημαντικότερα σημεία του λόγου τον οποίο εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης και στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη, Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος. 

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, αποδίδεται στον Αρχιμανδρίτη η εξής εκφραση: «Έπειτα, με αφορμή τη ζώσα ιαματική χάρη των εορταζομένων Αγίων Αναργύρων, με την οποία επιτελούν και σήμερα πλήθος θαυμάτων, υπενθύμισε τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνει ακόμα η ανθρωπότητα, με την πανδημία του κορονοϊού, σημειώνοντας την λανθασμένη στάση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι αντί να χρησιμοποιοήσουν την ευκαιρία να  εμπιστευθούν τους αγίους, που θεραπεύουν κάθε νόσο σωματική και ψυχική, έμειναν και παραμένουν θεατές».

Από την συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του Πατέρα Κύριλλου, έτσι όπως τουλάχιστον αποδίδεται στην ανακοίνωση, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το ποίμνιο παροτρύνεται να απευθύνεται στην εκκλησία και τους Αγίους για θέματα υγείας και COVID. 

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Αλεξανδροπουλος κληθείς να σχολιάσει από τον σταθμό μας, το επίμαχο απόσπασμα, απέδωσε την συγκεκριμένη έκφραση σε λάθος του συντάκτη της ανακοίνωσης.

Η δήλωση του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου: «…κακώς δε διευκρινίστηκε από τον συντάκτη μας ότι στον προφορικό λόγο στη Δάφνη ειπώθηκε η εμπιστοσύνη την οποία συνιστούσαμε πάντα να έχουν στην επιστήμη οι πιστοί πέρα από την καταφυγή μας στους Αγίους». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Μητρόπολης Λήμνου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον κατάμεστο μέσα και έξω πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Δάφνης.

Το εσπέρας της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. 

π. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος,  αναφερόμενος τόσο στο βίο των εξ Ασίας καταγομένων Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη και την εξασκούσαν αναργύρως διακονώντας τον ανθρώπινο πόνο, όσο και στο βίο της ευσεβούς μητέρας τους Αγίας Θεοδότης, η οποία τους ανέθρεψε «ν παιδεί κανουθεσί Κυρίου».

Έπειτα, με αφορμή τη ζώσα ιαματική χάρη των εορταζομένων Αγίων Αναργύρων, με την οποία επιτελούν και σήμερα πλήθος θαυμάτων, υπενθύμισε τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνει ακόμα η ανθρωπότητα, με την πανδημία του κορονοϊού, σημειώνοντας την λανθασμένη στάση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι αντί να χρησιμοποιοήσουν την ευκαιρία να  εμπιστευθούν τους αγίους, που θεραπεύουν κάθε νόσο σωματική και ψυχική, έμειναν και παραμένουν θεατές των γεγονότων εμπιστευόμενοι περισσότερο την δική τους αυτάρεσκη κρίση.

Κλείνοντας, ο ιεροκήρυξ υπογράμμισε, ότι όταν ο άνθρωπος παραδίδεται ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού και μετέχει ενεργά στα ιερά μυστήρια, με αποκορύφωμα 

«το μυστήριο των μυστηρίων», τη Θεία Κοινωνία, νοηματοδοτείται η ζωή του και αποκτά άλλες δυνατότητες και προοπτικές, πέραν των δυνατοτήτων του.

Τέλος, ο Σεβ. έκλεισε την ιερά ακολουθία ευχαριστώντας θερμά τον π. Κύριλλο για τον λόγο του, με τον οποίο οικοδόμησε πνευματικά το πολυπληθές εκκλησίασμα και ευλόγησε τη εσπερινή σύναξη των πιστών, επικαλούμενος τη δυνατή πρεσβεία των μεγάλων αγίων που τιμά και προβάλλει η Εκκλησία μας.

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε στον ίδιο Ιερό Ναό Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιεροθέου.

Στο λόγο πνευματικής οικοδομής που απηύθυνε προς το πιστό λαό ο Σεβ., αναφέρθηκε τόσο στα ιερά πρόσωπα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, της μητέρας τους Αγίας Θεοδότης, όσο και στη ασκητική φυσιογνωμία του συνεορταζομένου Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, του οποίου τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα φυλάσσονται στην  Ιερά Μονή του στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, στην οποία προστρέχει καθημερινά πλήθος προσκυνητών, επειδή, ως άλλη κολυμβήθρα Σιλωάμ, παρέχει ιάματα.

Ακόμη, ο Σεβ. έκανε λόγο για το τι είναι θαύμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι συνεχίζει να συμβαίνει κάθε φορά που ο άνθρωπος το αποζητά, πιστεύοντας απόλυτα στη δύναμη του Θεού, την οποία αναμένει να αποκαλυφθεί. Ο πιστός γίνεται, τότε, αγωγός  της Χάριτός Του, βιώνει την παρουσία Του και γίνεται μάρτυρας και αποδέκτης της θαυματουργικής επεμβάσής Του, που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια και τις δυνατότητες και γι' αυτό δεν γίνεται κατανοητό από την λογική. Το θαύμα μοιάζει με κεραυνό, είπε, δηλαδή σαν το στιγμιαίο σημείο του ουρανού, που γίνεται κάπως έτσι καταληπτό  από την ανθρώπινη εμπειρία.

Τα θαύματα δεν γίνονταν ποτέ για να δείξει ο Θεός την δύναμή Του, αλλά μόνο για να στηρίξει και να πολλαπλασιάσει την πίστη όπου υπήρχε. Γιαυτό και οτιδήποτε προβάλλεται και διαφημίζεται στις μέρες μας σαν θαύμα, δεν έχει καμμιά σχέση με τον Θεό, αφου γίνεται για να διαφημίσει ως χαρισματικό τον «θαυματοποιό» και να εξυπηρετήσει τις ποικίλες σκοπιμότητές του, ενώ ο Χριστός συνόδευε το θαύμα με την προτροπή «μηδενί μηδέν είπης».

Κλείνοντας, ευλόγησε τους πιστούς προτρέποντας να μεταδίδουμε όλοι τις ευλογίες και τις δωρεές του Θεού που λαμβάνουμε στους συνανθρώπους τους, μιμούμενοι τον τρόπο που ενεργούσαν οι εορταζόμενοι άγιοι. 

Προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εφεστείου ιεράς  εικόνος των Αγίων πέριξ του Ιερού Ναού, διά της οποίας παρακαλούμε τον Θεό, όπως σημείωσε ο Σεβ., να περιτειχίζει πνευματικά και να περιφρουρεί τη ζωή των ανθρώπων του χωριού, του νησιού και της Πατρίδος μας.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το