Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γιάννης Μπουρνούς και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προστατεύστε τα νοικοκυριά από την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα
achilladelis
Γιάννης Μπουρνούς και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προστατεύστε τα νοικοκυριά από την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα
02.11.2022 | 14:40

Γιάννης Μπουρνούς και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προστατεύστε τα νοικοκυριά από την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση 48 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μεταξύ των οποίων και του Γιάννη Μπουρνού - υποβλήθηκε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, σχετικά με την αθέμιτη κερδοφορία στην αγορά ειδών διατροφής. 

Στην ερώτηση, που υποβλήθηκε με πρωτοβουλία των Αλέξη Χαρίτση και Χάρη Μαμουλάκη, θίγεται το φλέγον ζήτημα της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού (12% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με ένα χρόνο πριν) και της συνεπαγόμενης κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Σε τόσο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ιδίως για τα νοικοκυριά των φτωχών και των μικρομεσαίων, το κυβερνητικό επιτελείο όφειλε να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία (ν.4818/2021, άρθρο 58) που θεσπίστηκε επί πανδημίας και απαγόρευε, μέχρι τέλος του 2022, την αύξηση των περιθωρίων μικτού κέρδους και πρόβλεπε ελέγχους από υπηρεσίες των Περιφερειών και του Υπουργείου. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης εξάλλου έχει παραδεχτεί τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα σούπερ μάρκετ, ενώ προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τέτοιες παραβάσεις.

Από τον κ. Γεωργιάδη ζητείται να ενημερώσει τους ερωτώντες βουλευτές για τον αριθμό ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής, τον αριθμό διαπιστωμένων περιστατικών αισχροκέρδειας και το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν. Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός Ανάπτυξης αν προτίθεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη διατροφής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων

και Οικονομικών

 

Θέμα: «Θα περιοριστεί η “αθέμιτη” κερδοφορία στην αγορά ειδών διατροφής;».

Οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας αποτυπώνουν το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν τα νοικοκυριά που ανήκουν σε χαμηλή εισοδηματική κατηγορία. Σύμφωνα με το από 10.10.2022 δελτίο τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2022 παρουσιάστηκε αύξηση στο γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 12% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2021. Είναι δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά. Μέσα σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και να πατάξει όποιο φαινόμενο αισχροκέρδειας.

Στο πλαίσιο αυτό, με το άρθρο 58 του ν.4818/2021 (Α’ 124) θεσπίστηκε, για όσο διαρκεί η γεωπολιτική και υγειονομική κρίση, η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που προέρχεται από την πώληση μίας σειράς αγαθών και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα με την παρ.1, θεσπίστηκε η απαγόρευση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, αποκόμισης μικτού κέρδους από την πώληση, μεταξύ άλλων, προϊόντων διατροφής, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης της σχετικής διάταξης ορίστηκαν: η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, η αρχή που διενήργησε τον έλεγχο, και ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, επιβάλει σωρευτικά ή διαζευκτικά τις εξής κυρώσεις: σύσταση, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ. Επιπλέον, στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος αποκρύψει ή παραποιήσει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο ανάσχεσης της ακρίβειας, το κυβερνητικό επιτελείο προχωράει σε νέα ρύθμιση για το επονομαζόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». Ένα «καλάθι» που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον προϊόν, ανά κατηγορία, με τον όρο αυτό να είναι απλώς πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Με δεδομένες τις ανεξέλεγκτες πληθωριστικές πιέσεις, την αναγκαιότητα προστασίας των καταναλωτών και σε συνδυασμό με την παραδοχή του ίδιου του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι υφίσταται ζήτημα αισχροκέρδειας από σούπερ μάρκετ και ότι συνιστά παρανομία να διατηρούν την ίδια τιμή ενός προϊόντος αλλά να μειώνουν την ποσότητα ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Από την έναρξη ισχύος του άρθρου 58 του ν.4818/2021 πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής;
  2. Σε πόσες περιπτώσεις, από τους διενεργηθέντες ελέγχους σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής, διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ποιο είναι το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν για παράβαση της παρ.1 του άρθρου 58 του ν.4818/2021;
  3. Προτίθεστε να μειώσετε το Φ.Π.Α. στα είδη διατροφής;
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018