Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου: "Λεβιάθαν" | Η πρώτη προβολή για το 2023

banner roots

Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου: "Λεβιάθαν" | Η πρώτη προβολή για το 2023
24.01.2023 | 09:41

Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου: "Λεβιάθαν" | Η πρώτη προβολή για το 2023

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου επιστρέφει με την πρώτη της προβολή για το 2023 και κρατάει την υπόσχεσή της να κάνει πρεμιέρα για το νέο έτος με την ταινία που επέλεξαν τα μέλη και οι φίλοι της μέσα από την σχετική ψηφοφορία.

Αυτή την Τρίτη, λοιπόν, 24 Ιανουαρίου, στις 21:00, το αριστούργημα του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ "Λεβιάθαν" έρχεται στη μεγάλη οθόνη του Κινηματογράφου Μαρούλα, επειδή εσείς το επιλέξατε!

Γυρισμένο στην χερσόνησο Κόλα της βορειοδυτικής Ρωσίας, το φιλμ του Σβιάγκιντσεφ ξεκινά με μια σειρά πλάνων απαράμιλλης ομορφιάς: Το μεγαλείο μιας φύσης που μοιάζει άχρονη και μυστικιστική, συνοδευόμενη από την μουσική του Φίλιπ Γκλας μας εισάγει σε έναν τόπο σπαρμένο με κουφάρια από πλοία και θαλάσσια κήτη. Εκεί, ο ήρωας του, ο Κόλια, ένας μεσήλικας άντρας έχει την τύχη και την ατυχία το σπίτι του να είναι χτισμένο σε ένα σημείο το οποίο ο δήμαρχος της μικρής τους πόλης θέλει με κάθε τρόπο να αποκτήσει. Προσπαθώντας να αντισταθεί στην απαλλοτρίωση της περιούσιας του, ο Κόλια θα απευθυνθεί σε ένα φίλου του δικηγόρο που ζει στη Μόσχα, ο οποίος θα έρθει στην πόλη για να τον βοηθήσει. Μαζί του θα γνωρίσουμε κι εμείς τη ζωή σε αυτόν τον τόπο που αποτελεί ένα μικρής κλίμακας πορτρέτο της σύγχρονης Ρωσίας. Ο παντοδύναμος δήμαρχος που δεν διαφέρει καθόλου από έναν γκάνγκστερ με κοστούμι, η Εκκλησία που νομιμοποιεί και «συγχωρεί» τη δύναμή του, η παραίτηση των απλών ανθρώπων, η αδιέξοδη ύπαρξή τους, η νάρκωση τους με το ασταμάτητο ποτό, ορίζουν και καθορίζουν τη ζωή στην μικρή τους πόλη.

Κι αν το φιλμ του Σβιάγκιντσεφ στο πρώτο του μέρος είναι απρόσμενα αστείο, μια κυνική σάτιρα της κατάμαυρης πραγματικότητας που σε κάνει να γελάς, ακόμη κι αν αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα, σταδιακά οι αιχμές του φιλμ γίνονται όλο και πιο επώδυνες, η πραγματικότητα δείχνει τα ματωμένα δόντια της και οι ήρωες στριμώχνονται όλο και πιο άβολα σε μια γωνία από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν, τόσο εξ αιτίας των δικών τους πράξεων όσο και μέσα από πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Έτσι, το «Leviathan» αποκτά την υφή όχι μόνο ενός προσωπικού δράματος -κάτι σαν τις δοκιμασίες του βιβλικού Ιώβ- αλλά κι ένα από τα πιο αιχμηρά κατηγορώ που είδαμε ποτέ στην οθόνη απέναντι στο κράτος και την εκκλησία, μορφές εξουσίας και καθοδήγησης που στη Ρωσία του σήμερα (και όχι μόνο εκεί) συχνά χάνουν τον ρόλο του συμπαραστάτη, αναλαμβάνοντας αυτόν του εχθρού του απλού πολίτη. Από αυτή την άποψη, το φιλμ του Σβιάγκιντσεφ μοιάζει όχι με μια ταινία κοινωνικού ρεαλισμού, αλλά με μια ταινία κοινωνικής ποιητικότητας, ακόμη κι αν αυτή είναι σκοτεινή κι απαισιόδοξη.

Leviathan Poster

Σας περιμένουμε, για να απολαύσουμε όλοι μαζί άλλο ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης, άλλη μια βραδιά κινηματογραφικής μαγείας!

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το