Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το ΓΕΛ Μούδρου συμμετέχει στην εκστρατεία Gift a poem της UNESCO ASPnet
Το ΓΕΛ Μούδρου συμμετέχει στην εκστρατεία Gift a poem της UNESCO ASPnet
21.03.2023 | 14:49

Το ΓΕΛ Μούδρου συμμετέχει στην εκστρατεία Gift a poem της UNESCO ASPnet

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων στην Πολωνία απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην Πρωτοβουλία με τίτλο «Χάρισε ένα ποίημα» /”Gift a poem”, ως τρόπος ανάμνησης της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης της 21ης Μαρτίου (που καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999). Η δράση αυτή προτείνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 70ης επετείου του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO, από την Πολωνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ίδρυμα Zbigniew Herbert, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διεθνούς Συντονισμού ASP net στην UNESCO.

Πηγή έμπνευσης για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η χειρονομία του   Πολωνού ποιητή Zbigniew Herbert ο οποίος έγραψε ποιητικές επιστολές σε φίλους, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για αυτόν.

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου συμμετείχε ουσιαστικά, γιορτάζοντας την πρώτη ημέρα της Άνοιξης και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου του σχολείου, στο πλαίσιο μιας διδακτικής ώρας στη Νεοελληνική Γλώσσα, «ανακάλυψαν» θησαυρούς από τη νεοελληνική μας ποίηση και συνέθεσαν δικούς τους στίχους. Ετοιμάζοντας τα κείμενά τους ήδη σκέφτηκαν πού θα τα δωρίσουν. Υπεύθυνη υλοποίησης η συντονίστρια του προγράμματος για το σχολείο, κ. Θεοδώρα Λυμπέρη, φιλόλογος.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της δραστηριότητας:

«Η πράξη του να προσφέρεις σε κάποιον λέξεις ποίησης είναι εντελώς ανθρώπινη: μια μορφή φιλικής συν-παρουσίας, πνευματικής υποστήριξης, παρηγοριάς καθώς και ένα μέσο διατήρησης της ελπίδας. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία να βρουν κάποιον/α και να χαρίσουν ένα ποίημα. Όχι μόνο σε ανθρώπους του στενού τους κύκλου (οικογένεια, φίλους, γείτονες και γνωστούς), αλλά και σε μέρη όπου χρειάζεται τόσο συχνά ένας καλός λόγος – σε οίκους ευγηρίας, ορφανοτροφεία, κοινοτικά κέντρα, καταφύγια αστέγων, νοσοκομεία κ.λπ. Έτσι, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Χάρισε ένα ποίημα» θα μπορούσε να γίνει ένα «μάθημα συμπόνιας», καθώς και μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε σχέσεις μεταξύ των γενεών, να δείξουμε ανιδιοτελή ενσυναίσθηση προς τους άπορους, τους εγκαταλειμμένους, τους μοναχικούς. Εν ολίγοις, να οικοδομήσουμε την ειρήνη, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της UNESCO. Μαζί θα γιορτάσουμε τα 70 χρόνια ASP net UNESCO με λέξεις που είναι πραγματικά σημαντικές, υποστηρικτικές και συμπονετικές, γεμάτες νόημα και ελπίδα».

Τα έργα θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο της καμπάνιας giftapoem.pl για να μοιραστεί τα αποτελέσματα όλη η παγκόσμια κοινότητα του Δικτύου ASP net. Θα υπάρχει επίσης ένας χάρτης όπου θα σημειωθούν όλες οι χώρες που συμμετέχουν.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το