Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΑΝ.Ε.Λήμνου: Με επιτυχία η θεματική συνάντηση «’Πράσινα επαγγέλματα’ στον τομέα της αλιείας και στις παράκτιες περιοχές»
ΑΝ.Ε.Λήμνου: Με επιτυχία η θεματική συνάντηση «’Πράσινα επαγγέλματα’ στον τομέα της αλιείας και στις παράκτιες περιοχές»
20.09.2023 | 14:00

ΑΝ.Ε.Λήμνου: Με επιτυχία η θεματική συνάντηση «’Πράσινα επαγγέλματα’ στον τομέα της αλιείας και στις παράκτιες περιοχές»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η βιώσιμη ανάπτυξη κατέχει πρωταρχικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή. Ο ρόλος της αντικατοπτρίζεται στην Ευρωπαϊκή Πολιτική, μέσω της οποίας ενισχύονται επενδύσεις στην ‘πράσινη’ ανάπτυξη και τα ‘πράσινα’ επαγγέλματα με χρονικό ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.

PD5 3510

Το πλαίσιο ανάπτυξης των ‘πράσινων ή/και γαλάζιων’ επαγγελμάτων στη χώρα μας, τα προβλήματα και οι προοπτικές, επισημάνθηκαν στη θεματική συνάντηση την οποία οργάνωσε η Αναπτυξιακή Λήμνου Α.Α.Ε. ΟΤΑ, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στο Γαροφαλλίδειο Αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν/μίου Αιγαίου, στη Μύρινα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Αναπτυξιακές Εταιρίες, τοπικών φορέων και επαγγελματιών καθώς και διακεκριμένων προσκεκλημένων με σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο.

Η θεματική Ενημερωτική Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ενέργειας 3.4 του Πακέτου Εργασίας 3 «Δημοσιότητα – Ευαισθητοποίηση» του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία».

PD5 3493

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λήμνου και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λήμνου Α.Α.Ε. ΟΤΑ, κ. Δημήτρης Μαρινάκης.

Αναφορές έγιναν στο πρόγραμμα “LEADER Αλιείας” και στις δράσεις του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας από την κυρία Εύα Κατσαράκη, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, που αποτελεί και συντονιστή του Σχεδίου Συνεργασίας, ενώ η κυρία Χριστίνα Μοσχούδη, διευθύντρια της ΟΤΔ ΑΝΕΛ Α.Α.Ε. ΟΤΑ, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων του Σχεδίου καθώς και τις μέχρι τώρα τοπικές πρωτοβουλίες.

PD5 3513

Η έναρξη του Α μέρους της θεματικής συνάντησης, το οποίο αφορούσε στο πλαίσιο ανάπτυξης των ‘πράσινων’ επαγγελμάτων στις ελληνικές θάλασσες και στις παράκτιες περιοχές, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τον κ. Σπιλάνη, οικονομολόγο, καθηγητή Τομέα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπου στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού της βιώσιμης ανάπτυξης των ‘πράσινων’ επαγγελμάτων και τις δυνατότητες της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου προς την κατεύθυνση αυτή.

PD5 3522

Ακολούθως, ο κ. Δρόσος Κουτσούμπας, βιολόγος, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μιλώντας για την προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας και παράκτιας Βιοποικιλότητας στις ελληνικές θάλασσες στο πλαίσιο της ‘’πράσινης ανάπτυξης και της γαλάζιας οικονομίας’’, παρουσίασε την κατάσταση της βιοποικιλότητας στις ελληνικές θάλασσες, αναλύοντας πώς αυτή μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στην τοπική ανάπτυξη, κάνοντας επιπρόσθετα αναφορά στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη Λέσβο.

PD5 3528

Την αξία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας, υπερθεμάτισε η κα Λυδία Αλβανού, βιολόγος, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (NECCA). Η κα Αλβανού τόνισε ότι οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν ένα εργαλείο με διττό ρόλο. Αφενός διαφυλάττουν το φυσικό κεφάλαιο και αφετέρου υποβοηθούν την αρμονική συνύπαρξη των σημερινών ανθρώπινων κοινωνιών που βρίσκονται σε κρίση, με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.

Συνεχίζοντας στο Β μέρος της θεματικής συνάντησης μέσω διαδικτύου, παρουσιάστηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές καθώς και οι προοπτικές στην ανάπτυξη των ‘πράσινων’ επαγγελμάτων. Η κα Μαρία Σαλωμίδη, Δρ. περιβαλλοντολόγος, ερευνήτρια B, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), κατέθεσε στο κοινό το έλλειμμα το οποίο υπάρχει στην αποτελεσματική προστασία των ελληνικών θαλασσών, τονίζοντας πως τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα είναι η διέξοδος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ταυτόχρονα για την ανάπτυξη των ‘πράσινων’ επαγγελμάτων.

PD5 3531

Η κα Χρυσή Καραπαναγιώτη, περιβαλλοντολόγος, καθηγήτρια Χημείας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, με την ομιλία της για τη θαλάσσια ρύπανση, έθεσε με τη σειρά της τα προβλήματα της ελλιπούς διαχείρισης της θαλάσσιας ρύπανσης, τους κινδύνους που οι ρυπογόνοι παράγοντες εγκυμονούν για τις ανθρώπινες κοινωνίες, παρουσιάζοντας παράλληλα προτάσεις και μέτρα πρόληψης ή/και αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων.

Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την εμπειρία ενός επαγγελματία από το χώρο των ‘πράσινων’ επαγγελμάτων, του κ. Γιώργου Μαλακού, ιδρυτή της εταιρείας ενοικίασης ιστιοφόρων σκαφών αναψυχής Alternative Sailing στη Λέσβο. Ο κ. Μαλακός, αρχιτέκτονας κατά τις βασικές του σπουδές, γνωρίζοντας και εκτιμώντας την αξία του φυσικού κεφαλαίου του τόπου που ζει και δραστηριοποιείται, αξιοποίησε τις γνώσεις του και τις δυνατότητες που του παρέχει το θαλάσσιο περιβάλλον της Λέσβου για την ανάπτυξη της εναλλακτικής ιστιοπλοΐας. Με την εισήγησή του, παρουσίασε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο η ιστιοπλοΐα ενσωματώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λέσβου αλλά και τα προβλήματα που συχνά απαντώνται κατά την ανάπτυξη της εν λόγω δραστηριότητας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Δήμαρχος Λήμνου τοποθετήθηκε, αναδεικνύοντας την ανάγκη δράσης απέναντι στις περιβαλλοντικές απειλές από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή στο νησιωτικό και παράκτιο χώρο, σημειώνοντας τις δυσκολίες που συχνά συναντούν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων και πρωτοβουλιών

PD5 3532

Κλείνοντας, ο κ. Γιώργος Μαυρογιάννης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, έδωσε έμφαση στους στόχους του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας, τονίζοντας πως η επιστημονική γνώση, η τεχνογνωσία και η συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων εν όψει των απειλών που επιφέρει η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική αλλαγή, είναι το όχημα για να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από το Τ.Π. CLLD LEADER της Προτεραιότητας 4

«ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel