Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Η μουσική παράσταση «Ανακαλώ στη μνήμη μου, τιμώ με το χορό μου» του ΧΟΛ Ήφαιστος συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό

the roots web banners 06

Λήμνος: Η μουσική παράσταση «Ανακαλώ στη μνήμη μου, τιμώ με το χορό μου» του ΧΟΛ Ήφαιστος συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό
22.05.2024 | 20:55

Λήμνος: Η μουσική παράσταση «Ανακαλώ στη μνήμη μου, τιμώ με το χορό μου» του ΧΟΛ Ήφαιστος συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Χ.Ο.Λ Ήφαιστος, πραγματοποίησε  στις 19 Μαΐου 2024  με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ την εκδήλωση  «Ανακαλώ στη μνήμη μου, τιμώ με το χορό μου» παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή του Πόντου, της Κρήτης ,της Λήμνου και του Αρχιπελάγους.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 105 χρόνια από της Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τα 106 χρόνια από τη μάχη του Σκρα όπου το νησί μας έχασε 58 Λημνιά παλικάρια.

Μεταξύ άλλων ο Χ.Ο.Λ σε ανάρτησή του αναφέρει: 

«Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος και υπεύθυνος του Κέντρου Νεότητας  της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου κ΄ Αγ.Ευστρατίου  π. Αναστάσιος  Σαργέντης  ως εκπρόσωπος  του σεβαστού Μητροπολίτη μας, η Δήμαρχος Λήμνου κα Ελεονώρα Γεώργα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Τριαντάφυλλος Κατής, οι Αντιδήμαρχοι κα Ιουλία Λυγδά και κύριοι Χρήστος Πυρομάγλου  και Ευάγγελος Χασάπης, ο Επιτελάρχης της 88 ΣΔΙ κος Νικόλαος Γιαννούλης ως εκπρόσωπος του Ταξιάρχου ,οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Μύρινας ,Ν.Κούταλης και Καλλιθέας κύριοι Βάγιος Καλλιγερής Νίκος Προβατίδης και Παλαιολόγος Κυριαζής, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κα Χριστίνα Σακαρίκου ,ο ιστορικός κος Αριστείδης Τσοτρούδης κι ένα θαυμάσιο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο και δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να χειροκροτά με ενθουσιασμό.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ παρόλο που δεν ήταν παρών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν παρέλειψε να στείλει εγγράφως τον χαιρετισμό του ο οποίος εστιάστηκε στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διαβάστηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο  της Ι.Μ. Λήμνου κ΄Αγ.Ευστρατίου  π.Αναστάσιο Σαργέντη στην έναρξη της εκδήλωσης  και ανέφερε τα εξής «μαζί με το Χριστός Ανέστη,τον αναστάσιμο χαιρετισμό, μεταφέρω τους πατρικούς χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου  ποιμενάρχου  κ.ΙΕΡΟΘΕΟΥ στην αποψινή εκδήλωση του ΗΦΑΙΣΤΟΥ για τα 105 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων αδελφών μας. Ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα του 20ου αιώνα που στοίχισε πάνω από 350.000

ανθρώπινες ζωές Ρωμιών του ευλογημένου Πόντου. Λέω ευλογημένο τον Πόντο διότι απ άκρη σ άκρη, η γη του είναι ποτισμένη με αίμα Αγίων μαρτύρων και ηρώων.

 Αδούλωτες ψυχές και άνθρωποι με τα υψηλότερα ιδανικά που μπορεί να διαθέτει το ανθρώπινο γένος και που τα συναντάμε στην διαχρονική ψυχοσύνθεση της Ρωμιοσύνης. Δυστυχώς όμως τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα-συμφέροντα, εδώ και 105 χρόνια κλείνουν τα μάτια σ αυτό το έγκλημα. Το απαξιώνουν βιάζοντας εσκεμμένα θα μπορούσαμε να πούμε τη λογική και αδικούν βάναυσα την ιστορική αλήθεια. Αυτό το σύστημα εν πολλοίς εμποδίζει εμφανέστατα το πολύτιμο αγαθό της γνώσης των γεγονότων στα παιδιά μας αφού στα σημερινά σχολεία η όποια αναφορά θα είναι από επιφανειακή έως και ανύπαρκτη

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, συγχαίρω ολόψυχα πάλιν και πολλάκις την πρωτοβουλία του συλλόγου ΗΦΑΙΣΤΟΣ που μέσα από τα επιτυχημένα μουσικοχορευτικά δρώμενα των οποίων έχω γνώση με πόση επιμέλεια και σχολαστικότητα επιλέγονται και παρουσιάζονται, γνωστοποιεί στις νεότερες γενιές και υπενθυμίζει σε όλους τους υπόλοιπους πως ο Πόντος Ζει. Και ο Πόντος Ζει αγαπητοί μου διότι όπως λέει ο ποιητής ….Την Ρωμιοσύνη μην την κλαίς..διότι όσα δεινά κι αν περνά, πετιέται από ξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει».

Έγγραφο χαιρετισμό απέστειλε επίσης η πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ κα Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρσίδου, η οποία ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για εμάς τους Ποντιακής καταγωγής Έλληνες, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Στη Λήμνο την Αμιχθαλόεσσα όπως την αποκαλεί ο ό Όμηρος ο Χορευτικός Όμιλος ΗΦΑΙΣΤΟΣ με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, κλίνει ευλαβικά το γόνυ στην ιστορική μνήμη. Τιμά με τη σημερινή εκδήλωση, τους ήρωες που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας.

Ξέρετε οι άνθρωποι όταν τραγουδάνε, παίζουν θέατρο, χορεύουν, ονειρεύονται, μένουν ζωντανοί και οι Πατρίδες αθάνατες.

Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξ αιτίας της τεχνικής τους, είναι μεγάλοι εξαιτίας τους πάθους τους. Το πάθος είναι αυτό που διακρίνει τους χορευτές του Ομίλου και μέσα από τα χορευτικά τους βήματα και τους ρυθμούς, ταξιδεύουν την Ελλάδα μέσα στο χρόνο.

Στην αγαπημένη και ματωμένη γη του Πόντου, στα Άγια χώματα της Ανατολής εκεί που η κάθε πέτρα ήταν ζυμωμένη με την καρδιά των ανθρώπων, ο άνεμος της Λήμνου σήμερα, παίρνει τον ήχο από τα βήματα των χορευτών και τον ακουμπά στην Άγια γη του Πόντου. Οι άγιες μνήμες δεν είναι τίποτα άλλο από μια προκαταβολή έναντι μιας οφειλής ,’όμοιας  μ αυτήν που ο καθένας έχει απέναντι στις ρίζες του και στον τόπο του.

Συνεχίστε το καλό σας έργο, μεταλαμπαδεύοντας  έτσι την ιστορία που δεν είναι τίποτα άλλο από βιωμένη μνήμη, σαν το Άγιο αίμα και σαν Άγιο φως από γενιά σε γενιά.

Ο Πόντος σας ευγνωμονεί. 353.000 αθώα θύματα ζητούν δικαίωση. Αγώνας για την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Η Ποντιακή ιστορία είναι κομμάτι της αναπόσπαστο της Ελληνικής ιστορίας.»

Η αναπαράσταση της πορείας των αδελφών μας Ποντίων στο δρόμο για την ξενιτιά μετά την Γενοκτονία, ο σεβασμός και η αρτιότητα στη χορευτική προσέγγιση των χορών του Πόντου, το τραγούδι της  Αντιγόνης Στραντή που συνόδευε το μοιρολόι της Δέσποινας Βασιλειάδου  στην Ποντιακή διάλεκτο υπό τους ήχους της λύρας του  Δημήτρη Κελλίδη, η παρουσίαση των χορών της Λήμνου,  με την παλιά και νέα γενιά να ενώνονται στον κύκλο του χορού και να παρουσιάζουν την τοπική χορευτική μας παράδοση με ζωντάνια  όπως ακριβώς της αξίζει , η λεβεντιά των αντρών και η χάρη των γυναικών στην παρουσίαση των χορών της Κρήτης, αλλά κυρίως η κατάθεση ψυχής και το ταλέντο των μικρών παιδιών και των εφήβων που συμμετείχαν στην παράσταση, καταχειροκροτήθηκαν ασταμάτητα από το κατενθουσιασμένο κοινό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ:

- Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου κ Αγίου Ευστρατίου κκ ΙΕΡΟΘΕΟ γιατί πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό μας όσες φορές του το έχουμε ζητήσει, ακούει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ιδέες μας και στηρίζει τις προσπάθειες μας έχοντας πάντοτε ανοιχτή την πόρτα της εκκλησίας μας και ορθάνοιχτη την αγκαλιά του. Οι συμβουλές του, η πολύτιμη ευλογία του και τα τόσο κολακευτικά λόγια του μας δίνουν δύναμη για να μπορούμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

-Τον Δήμο Λήμνου για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

-Τον Σύλλογο Κοντιατινών Αθηνών για την επί σειρά ετών υποστήριξη του με την διάθεση των γυναικείων φορεσιών της Λήμνου.

-Τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ μας:                                                                                     ΧΡΗΣΤΟ ΜΗΤΖΙΑ (ομογενή από την Αυστραλία με καταγωγή από το ΣΚΡΑ).

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» 

ΓΙΑΝΝΗ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ

ΚΟΣΜΑ ΣΩΦΡΟΝΙΔΗ 

-Την κα Ντίνα Ματσικά για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και την βιντεοκάλυψη.

-Την κα Βασιλική Καζάκη για την επιμέλεια των προβολών.

-Τον νεαρό Σταύρο Μπίγγο για την πολύτιμη βοήθεια του στα τμήματα Κρητικών χορών αντρικό και εφηβικό.

-Τον κο Θύμιο Γουδέλλη για την επιμέλεια ήχου και φωτισμού,

-Τον ζεύγος Αντώνη και Αναστασίας Φιριπή, το ζεύγος Μάριου και Αντριάνας Σωφρονίδη καθώς και την κα Μαρία Χαρίτου για την μεσολάβηση τους στις πολύτιμες για εμάς χορηγίες.

- Τους μουσικούς κους Δημήτρη Κελλίδη και Νικόλαο Αμπατζή.

-Τις κες Έλλη Τριανταφύλλου ,Σταματία Χειμαριού, Ειρήνη Τσοποτού και Στεργία Χιώτη για την ενδυματολογική επιμέλεια μικρών και μεγάλων χορευτών.

 - Τους γονείς των μικρών μας χορευτών για την εμπιστοσύνη τους και τον κόσμο που πλαισίωσε με τόσο όμορφο και ένθερμο τρόπο και αυτή μας την προσπάθεια.

  Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορευτές και χορεύτριες μας, μικρούς και μεγάλους για τις ατέλειωτες ώρες προετοιμασίας και την αγάπη με την οποία πλαισιώνουν την μεγάλη οικογένεια του Χορευτικού Ομίλου Λήμνου ‘’Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ’’, αλλά και ευρύτερα την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

  Ο Όμιλος μας θα συνεχίσει καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού να δίνει δυναμικά το παρόν με μεγάλες εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το