Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ξαφνική απαγόρευση εξαγωγής μηρυκαστικών ζώων από τη Λήμνο | Ανησυχία εκφράζει ο Δήμος

banner roots

Ξαφνική απαγόρευση εξαγωγής μηρυκαστικών ζώων από τη Λήμνο | Ανησυχία εκφράζει ο Δήμος
16.07.2014 | 16:17

Ξαφνική απαγόρευση εξαγωγής μηρυκαστικών ζώων από τη Λήμνο | Ανησυχία εκφράζει ο Δήμος

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος
Έντονοι φόβοι ύπαρξης κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού σε μηρυκαστικά ζώα της Λήμνου εκφράζονται από το Δήμο, καθώς οι υπεύθυνοι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησαν στην ξαφνική απαγόρευση εξαγωγής τους από το νησί.
 
Σε επίσημο δελτίο τύπου, ο Δήμος Λήμνου ζητά από την Περιφέρεια να προβεί άμεσα στην εξήγηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς μια τέτοια κίνηση φέρει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία του νησιού.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:
 
Ο Δήμος Λήμνου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ήδη δοκιμαζόμενη κτηνοτροφία του νησιού μας, αλλά και εν γένει στην οικονομία του τόπου μας, η αιφνιδιαστική απαγόρευση της εξαγωγής ζώντων μηρυκαστικών από τη Λήμνο.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα εργαστηριακό αποτέλεσμα που να δικαιολογεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
 
Καλούμε τους υπεύθυνους υπηρεσιακούς φορείς της Περιφέρειας να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σ' αυτή την απόφαση και να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για το αν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού στο νησί μας και για τον τρόπο εισαγωγής της νόσου.
 
Update: Τι οδήγησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτή την απόφαση;
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σας παρουσιάζει πρώτος ο Fm100, η εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας στο παρελθόν, όπως επίσης και η ύπαρξη τέτοιων κρουσμάτων σε Πελοπόννησο και Έβρο κατά το τρέχον έτος, καθιστά απαραίτητη τη λήψη απογορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων για οποιοδήποτε λόγο.
 
Διαβάστε εδώ την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο.
 
Τι είναι ο καταροϊκός πυρετός και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την κτηνοτροφία ενός τόπου;
 
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια). Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια. 
 
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
 
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.

Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).

Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.

Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή με όλα τα δυσμενή για την κτηνοτροφία επακόλουθα. 
 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel