Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ένωση Ξενοδόχων: «Δράσεις στη Λήμνο για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης»

banner roots

Ένωση Ξενοδόχων: «Δράσεις στη Λήμνο για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης»
26.09.2014 | 17:18

Ένωση Ξενοδόχων: «Δράσεις στη Λήμνο για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης»

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή στους δημόσιους φορείς της Λήμνου απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, με θέμα τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915, κατά την οποία η Λήμνος διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Μάντζαρης, υποστηρίζει ότι ο Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από τη Λήμνο» πραγματοποιεί αξιόλογες δράσεις με σκοπό να γίνει ευρύτερα γνωστή, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η συμβολή του νησιού στο γεγονός αυτό.

Ωστόσο, κρίνει απαραίτητο να οργανωθούν όλοι οι τοπικοί φορείς και να οργανώσουν εορταστικές δράσεις το 2015, οπότε και θα εορταστεί η εκατονταετηρίδα της εκστρατείας της Καλλίπολης, ενώ τονίζει πως πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τη σημαντικότητα τη σημαντικότητα του γεγονότος.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Μάντζαρη.

Αξιότιμοι Κύριοι

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε , πάρα πολύ καλά , το 2015  είναι μία πάρα πολύ σημαντική χρονιά , για τις χώρες της Βρετανικής  Κοινοπολιτείας κατ αρχήν  ,και γενικότερα για όλες τις χώρες που για κάποιο λόγο έχουν εμπλακεί στην περίφημη ιστορική απόβαση της Καλλίπολης  το 1915 . Έτσι το 2015  , όλες οι παραπάνω χώρες ( Αυστραλία , Ν. Ζηλανδία , Αγγλία . Ιρλανδία ,Αίγυπτος, Γαλλία , Καναδάς , Μαρόκο, Τουρκία, Ινδία , Πακιστάν, Γερμανία κ.α) θα εορτάσουν την εκατονταετηρίδα αυτού του σημαντικού γεγονότος της παγκόσμιας κοινότητας .

Η Λήμνος , όπως ,όλοι γνωρίζουμε , σ αυτό το ιστορικό γεγονός , έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο , στηρίζοντας για πρώτη φορά μετά την πολυετή Τουρκική κατοχή και την απελευθέρωση της, το 1912 , από τον Ελληνικό στρατό, τις Συμμαχικές Δυνάμεις της ΑNDANT, και γενόμενη η κύρια βάση υποστήριξης της εκστρατείας , συμμετείχε παρέχοντας  όλο το νησί για βάση υποστήριξης και τις υπηρεσίες του, στον κοινό σκοπό.

Οι Συμμαχικές δυνάμεις παρέμειναν στο νησί περίπου 10 μήνες , περίπου όσο διήρκησαν οι μάχες στην Καλλίπολη  ,και έκτοτε δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών και του νησιού μας και των κατοίκων του . Κατόπιν και όσο τα χρόνια πέρασαν , η αναγνώριση για το ρόλο της Λήμνου , ήταν εμφανέστατη και σε διπλωματικό επίπεδο ( συμμετοχές Πρεσβευτών σε εορτασμούς στο νησί ) , αλλά και σε πρακτικό ( ας μελετήσουμε λίγο τη σχέση των Αυστραλών με τις Λημνιακές κοινότητες που δημιουργήθηκαν εκεί , εδώ και πάνω από 10 ετία ) .

Στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια , έγιναν διάφορες τελετές εορτασμών ,χωρίς δυστυχώς να υπάρχει μια συνέχεια , που να βοηθήσει το νησί μας να αποκτήσουν οι τελετές αυτές το κύρος και τη δημοσιότητα που επιβάλλει η σημαντικότητα του, στο ιστορικό γεγονός . Έτσι ενώ έχουν γίνει ακόμα και ονοματοδοσίες δρόμων σχετικών ( ANZAK Str. στο Πορτιανού)  και δενδροφυτεύσεις δρόμων ειρήνης ,   και μνημεία ιστορικής μνήμης στο Μούδρο , ακόμα βρισκόμαστε σε εμβρυακή κατάσταση αντιμετώπισης μας από την Διεθνή κοινότητα. Σ αυτό βέβαια , κύριο λόγο παίζει η δική μας αντιμετώπιση ως νησί και ιθύνοντες  στο θέμα που αναφέραμε , μην έχοντας συλλάβει την σπουδαιότητα του και μην έχοντας κινηθεί όλα  αυτά τα χρόνια παρά σπασμωδικά , χωρίς χρήση στοιχειωδών δημοσίων σχέσεων ( εκτός ελαχίστων και υποδειγματικών περιπτώσεων, όπως της περιόδου γύρω στο 2000 ). Είναι δε  γεγονός αναμφισβήτητο,  ότι ενώ στην παγκόσμια ιστορία αναφερόμαστε σαν νησί για τη σχέση μας με αυτό το ιστορικό δρώμενο , ούτε ο ντόπιος πληθυσμός έχει ενημερωθεί γι αυτό .

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 2011 , όπου σημαντική πολιτική αντιπροσωπεία από την Αυστραλία με επικεφαλής τον Υπουργό Βετεράνων της χώρας τους τον Εξοχότατο Κο AlanGriffin , επισκέφτηκε το νησί μας προσπαθώντας να μας δείξει τον δρόμο, για τον επερχόμενο εορτασμό της εκατονταετηρίδας και της τεράστιας σημασίας της , ειδικά για την Αυστραλία , την Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά  . Μας υποδείχτηκε να δείξουμε το απαραίτητο ενδιαφέρον , έτσι ώστε το νησί μας να μπορέσει να αξιοποιήσει την θέση του, και όντας πλέον σημείο αναφοράς , να κερδίσει τη φήμη που του αξίζει και ότι αυτό αποφέρει υλικά και ηθικά . Εμείς βέβαια , ακολουθώντας την γνωστή Ελληνική θέση του «καρτέρει και περίμενε» , είμαστε ακόμα σε συζητήσεις μεταξύ μας ( όποτε προκύψει κάτι) για το αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε σοβαρά , ή όχι , πιστεύοντας για μια ακόμα φορά στην καλή τύχη των Ελλήνων .

Και φτάσαμε στο 2014 ,τέλος  Σεπτέμβριου  , και ακόμα δεν μπορούμε να καταδείξουμε έστω ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά , με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας εκτός από ασύνδετες κουβέντες ,που δεν δείχνουν ούτε ότι μας ενδιαφέρει ούτε ότι μπορούμε να συντονίσουμε ένα τεράστιο θέμα , σίγουρα πολύ  ενδιαφέρον και προσοδοφόρο για το νησί μας , για σήμερα αλλά και στο διηνεκές .

Με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου αλλά και αρκετού αριθμού γνωστών συμπολιτών μας , επιχειρηματιών, όλων των κλάδων αλλά και απλών πολιτών , δημιουργήσαμε το Σύλλογο ‘Φίλοι των ANZAC' από την Λήμνο» , αυτοχρηματοδοτούμενο,  με σκοπό να υπάρχει ένα πιο ελεύθερης μορφής όργανο , που να μπορεί να διοργανώσει αυτές τις απαραίτητες δράσεις  , σε συνεργασία με τον Δήμο , την Περιφέρεια αλλά και την Ελληνική Πολιτεία γενικότερα .

Γνωρίζουμε τις κινήσεις του Δήμου για την δημιουργία Μουσείου στον Μούδρο , για την περίοδο που αναφερόμαστε ,καθώς και την προκήρυξη αποκατάστασης κτίσματος στο Πορτιανού και την μετατροπή του σε κέντρο πληροφόρησης ιστορικού τουρισμού.                                                                

Όμως αυτά από μόνα τους δεν λένε τίποτα , διότι πιο σημαντική δράση , είναι το στήσιμο εορταστικού προγράμματος για το καλοκαίρι του 2015 , χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που μπορούμε να έχουμε , και που ο προαναφερθείς Σύλλογος γνωρίζει , έχοντας ήδη δημιουργήσει και ενεργοποιήσει, ένα τεράστιο σύστημα δημοσίων σχέσεων μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν στον εορτασμό της Καλλίπολης.

Η επίσκεψη της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Λήμνου με την αρωγή διαφόρων φορέων , του Δήμου και της Περιφέρειας του νησιού μας στο Canakkale της Τουρκίας στις αρχές του 2014 ,και η προσπάθεια δημιουργίας γραμμής συγκοινωνίας, ήταν ένα από τα πρώτα βήματα αυτών των υποστηρικτικών δημοσίων σχέσεων , που ποτέ δεν είχαμε αναπτύξει σαν νησί  , πράγμα απαράδεκτο για ένα τόπο που πασχίζει να αναπτύξει θέματα υποβοηθητικά του τουρισμού, και όταν δε, έχουν κατασπαταληθεί χρήματα δημόσια ( από ΕΣΠΑ εθνικό ή από χρήματα προυπολογισμού) σε ανούσιες κινήσεις , εντυπωσιασμού ή πολιτικής τοπικής.

Κατόπιν, δεν ήταν τυχαίο , ότι με 100% δικές μας κινήσεις και συνεργασίες , η Υπουργός Τουρισμού Κα Όλγα Κεφαλογιάννη , έθεσε σε πλατφόρμα συζήτησης τη συμμετοχή της Λήμνου στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας από τους Αυστραλούς , κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Αυστραλία τον περασμένο Μάιο , το οποίο και εγγράφηκε στα πρακτικά της επίσημης επίσκεψής της

Αξιότιμοι Κύριοι. Ό χρόνος περνάει αδυσώπητος και εμείς δεν μπορούμε καν να απαντήσουμε ποια ημερομηνία θα γίνουν οι εορτασμοί ( πολλώ δε, το τι θα περιλαμβάνουν αυτοί…) . Εμείς και σαν Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου , αλλά και σαν Σύλλογος «Φίλοι των Ανζακ από την Λήμνο) κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου , και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση κάθε υπεύθυνου φορέα που μπορεί να καταλάβει το τι αντιπροσωπεύει αυτός ο εορτασμός για την Ελλάδα και κυρίως , σε πολιτικό , πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο . Έχουμε δε, ετοιμάσει μια σειρά δράσεων  που με πολύ χαρά θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε . Περιμένουμε από εσάς να μας χρησιμοποιήσετε για το κοινό καλό, άμεσα. Διότι έχουμε πλέον εμφανές έλλειμμα χρόνου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel