Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Η "Ανεμόεσσα" χτυπάει καμπανάκι για τα αρχαιολογικά μνημεία της Λήμνου

the roots web banners 06

Η "Ανεμόεσσα" χτυπάει καμπανάκι για τα αρχαιολογικά μνημεία της Λήμνου
21.08.2012 | 05:04

Η "Ανεμόεσσα" χτυπάει καμπανάκι για τα αρχαιολογικά μνημεία της Λήμνου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Πολιτισμός

 

Ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου  «Ανεμόεσσα», απηύθυνε έκκληση προς το Δήμο Λήμνου για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού.

Η «Ανεμόεσσα» με ανοιχτή επιστολή την οποία διένειμε στο αρχαιο θέατρο της Ηφαιστείας με την ευκαιρία της παράστασης που ανέβηκε πρόσφατα εκεί διαπιστώνει:

 

«-Την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ορατά αρχαιολογικά κατάλοιπα,

   -την παντελή αδυναμία του επισκέπτη να κατανοήσει τι βλέπει και να το τοποθετήσει στο χώρο και στο χρόνο, εξαιτίας της απουσίας στοιχειώδους πληροφόρησης.

   -την απόλυτη ανάγκη οριοθέτησης της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία του,

-την ανάγκη άμεσης χαρτογράφησης των μνημείων της αρχαίας πολιτείας ώστε να είναι αναγνωρίσιμα στο χώρο».

 

΄Όπως αναφέρει στην ανοιχτή της επιστολή η Ανεμόεσσα, «…η εικόνα εγκατάλειψης που αποπνέουν τα διάσπαρτα στο τοπίο μνημεία της Ηφαιστείας, η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τείχη και ο οικισμός της Πολιόχνης, αποτελούν ανοιχτές σήμερα πληγές» και προτείνει το διορισμό μόνιμου αρχαιολόγου Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο νησί, ο οποίος θα πλαισιώνεται από φύλακες των σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων.

Τελειώνοντας αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή:

«Η κοινωνία και ο Δήμος της Λήμνου, που φέτος εορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, πρέπει επιτακτικά να απαιτήσουν την αναβάθμιση της αρμόδιας Εφορείας ώστε να μπορέσει να αναδείξει και να προβάλει το εύρος της αρχαίας ιστορίας αυτού του τόπου – έργο που δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως από τη Μυτιλήνη. Εξάλλου, μόνο ένας μόνιμα εγκατεστημένος αρχαιολόγος   θα μπορέσει να διαχειριστεί τη δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου στο νησί, απαραίτητου για να στεγάσει τον αρχαιολογικό πλούτο που έχει έρθει στο φως τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ακόμη να οργανώσει σύγχρονους χώρους αποθήκευσης, καταγραφής και μελέτης.

Όπως αναγνωρίζεται από την Συνθήκη της Λισσαβόνας, η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν δύο παράγοντες που από κοινού μπορούν σημαντικά να ενισχύσουν, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, την οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή.

Σε μια περίοδο κρίσης σαν και αυτή που διερχόμαστε πρέπει να στηριχθούμε στα ισχυρά στοιχεία του τόπου, στο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός νέου και αειφόρου πρότυπου ανάπτυξης που θα αντανακλά και αξιοποιεί την ταυτότητά μας».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel