Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Ρεσιτάλ ερμηνείας απο την Όλια Λαζαρίδου στην "Περσεφόνη" του Ρίτσου
Ρεσιτάλ ερμηνείας απο την Όλια Λαζαρίδου στην "Περσεφόνη" του Ρίτσου
22.08.2012 | 00:43

Ρεσιτάλ ερμηνείας απο την Όλια Λαζαρίδου στην "Περσεφόνη" του Ρίτσου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Πολιτισμός

 

Η Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου ανέβηκε χτες Τρίτη στο Χριστοδουλίδειο Ίδρυμα Μύρινας, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Όλια Λαζαρίδου,κάτω απο τις σκηνοθετικές εντολές του Ευριπίδη Λασκαρίδη και  υπό την μουσική επιμέλεια του Γιώγρου Μαρκόπουλου.

 

Ο Γιάννης Ρίτσος με τον δραματικό μονόλογο Περσεφόνη αποτυπώνει το βασικό δίλημμα ανάμεσα στη ζωή και την αθανασία. Ανάμεσα στα θέλω και τα πρέπει. Ανάμεσα στα όνειρα και την πράξη. Η ευκίνητη φαντασία, η γόνιμη δημιουργικότητα και η δυναμική πνευματικότητα του ποιητή διαπερνά την ελληνική ιστορία και φτάνει στο σήμερα μέσα από την αρχαιότητα, τους μύθους και τις παραδόσεις συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, καταδεικνύοντας την ενότητα και την συνέχεια του, υποστηρίζοντας την αθανασία του ελληνισμού. Παλεύει για μια πανανθρώπινη άνοδο, για την ίαση των πληγών και των δεινών του ανθρώπου, για το όραμα μιας καλύτερης ζωής. Το υπαρξιακό πεδίο βρίσκεται στο επίκεντρο του μονολόγου. Η μοναξιά, το γείρας και φυσικά το τρίπτυχο - ζωή, έρωτας, θάνατος- όπως και το ερώτημα "προς τι;" επαναφέρεται. Η ιστορία είναι μια αέναη επανάληψη παθών, μια πορεία συγκούσεων και μια προσπάθεια απενεχοποίησης. Ο θαυμάσιος λόγος του ποιητή, λιτός αλλά συμπυκνωμένος, γεμάτος ψυχικούς κραδασμούς και ενέργεια, συνδιαλέγεται με τον περιβάλλοντα κόσμο, άυλο, υλικό και πνευματικό.

Η Περσεφόνη, επαναφέρει τη δυναμική των ερωτημάτων αυτών, απευθύνεται στο συγκινισιακό και πνευματικό κόσμο του θεατή και επιθυμεί να επαναδιατυπώσει το αίτημα για μια πανανθρώπινη ισορροπία προβάλλοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διατήρησης της μοναδικότητας. Μια μοναδικότητα που διαμορφώνεται μέσα από τις επιλογές, -εκούσιες ή ακούσιες-, τις πράξεις, τα λάθη και το παρελθόν του κάθε ανθρώπου. Μια οικουμενική ομολογία, ανεξάρτητη από εποχή, κοινωνία και καταγωγή. Μια αλήθεια που υπάρχει καλά φυλαγμένη στην ουσία του κάθε ανθρώπου.

Το ίδιο εξαιρετική ήταν η παρουσίαση της παράστασης στους Μύλους του Κοντιά,σ ένα μοναδικής αισθητικής τοπίο.

Όσο για το Χριστοδουλίδειο Ίδρυμα; Φέτος αναδείχτηκε μοναδικά αυτός ο εξαιρετικός χώρος, ο οποίος αποδείχτηκε απολύτως κατάλληλος για πολιτιστικά δρώμενα.

Ελπίζουμε η χρήση του να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

556560 430996146950634 1487358651 n

(Φωτό: Δήμος Λήμνου)

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel