Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Στον καμβά μιας μηχανής παραγωγής του τίποτα

banner roots

Στον καμβά μιας μηχανής παραγωγής του τίποτα
10.02.2013 | 15:17

Στον καμβά μιας μηχανής παραγωγής του τίποτα

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ο ζωγραφικός λόγος παίρνει θέση απέναντι στη «μηχανική εργασιακή αδράνεια» του δημοσίου, που μπορεί μεν να προσφέρει την άνεση της ασφάλειας και της μονιμότητας, αλλά στερεί τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα.

Με καυστική διάθεση και πικρό χιούμορ, η νέα δουλειά της ζωγράφου Βίκυς Γεωργιοπούλου, με τίτλο «Μια θέση στο δημόσιο», παρουσιάζεται στην γκαλερί «7» (Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου, Αθήνα), από σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η Βίκυ Γεωργιοπούλου για τα νέα της έργα: «Πριν από 4 χρόνια, εργάστηκα για έναν χρόνο στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Από αυτήν την εμπειρία προέκυψε η αυτοβιογραφική ενότητα «Μια θέση στο δημόσιο».

Με αυτά τα έργα χλευάζω - με πικρό και σχεδόν σουρεαλιστικό χιούμορ - την εγκλωβιστική πραγματικότητα που προσφέρει απλόχερα το δημόσιο, αποβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ό,τι με τρομάζει: την ισοπέδωση του καθενός μας από το σύστημα και την ατελείωτη γραφειοκρατία που του μηδενίζει, του ακυρώνει την προσωπικότητα, του τσαλαπατάει το εγώ του, κάνοντας τον μια μηχανή παραγωγής του τίποτα.

Τέλος, ρουφώντας από μέσα του κάθε ίχνος ζωής, τον διαμορφώνει - μεταμορφώνει σε ένα άβουλο πλάσμα, χωρίς διάθεση για ζωή και δημιουργία.

Δέσμιοι των γραφείων τους, σαν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοτε ως νέοι κάνουν όνειρα, ενώ ως ηλικιωμένοι συνεχίζουν να ονειρεύονται, αλλά τα όνειρά τους είναι κλεμμένα από κάτι πιο μεγάλο και πιο δυνατό, που δεν μπορούν να πολεμήσουν. Άλλοτε καταρρέουν πάνω στο έγγραφο που επικυρώνουν και άλλοτε, με ένα κλουβί στο κεφάλι τους, που τους έχει εγκλωβίσει τον εγκέφαλο και τους διαλύει τη σκέψη, τους έχει δέσει τα χέρια και τους οδηγεί να δεχτούν αβοήθητοι τη μοίρα τους». 

 Η καλλιτέχνις

Γεννημένη στην Καλαμάτα, το 1975, η Βίκυ Γεωργιοπούλου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και αποφοίτησε με άριστα. Έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές - θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει 4 εξώφυλλα της Athens Voice και εργάσθηκε στην κατασκευή κουστουμιών για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Αθήνας.

dhmo

O δημόσιος υπάλληλος πνίγεται στη δουλειά

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το