Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Άρχισε η εκταφή των οστών του Πάμπλο Νερούδα στη Χιλή

the roots web banners 06

Άρχισε η εκταφή των οστών του Πάμπλο Νερούδα στη Χιλή
08.04.2013 | 16:58

Άρχισε η εκταφή των οστών του Πάμπλο Νερούδα στη Χιλή

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ο ποιητής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, μόλις 12 ημέρες μετά το πραξικόπημα. Η οικογένειά του επιμένει ότι αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος. Αλλά το 2011, η Χιλή άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες, από τον πρώην σοφέρ και προσωπικό βοηθό του, Μανουέλ Αράγια, ότι ο Νερούδα δηλητηριάστηκε.

Ο Αράγια είπε ότι ο Νερούδα τον κάλεσε στο νοσοκομείο και του είπε ότι ένιωθε πολύ άρρωστος επειδή του είχαν κάνει μια ένεση στο στομάχι. Ο Ροντόλφο Ρέγιες, ανιψιός του ποιητή, είπε ότι η οικογένεια θέλει να μάθει την αλήθεια, «ανεξαρτήτως του αν πέθανε από φυσικά αίτια ή αν δηλητηριάστηκε».
Μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο ποιητής ετοιμαζόταν να φύγει αυτο-εξόριστος στο Μεξικό, όπου ενδεχομένως να γινόταν η φωνή της αντίστασης στην δικτατορία του Πινοσέτ.
Ο ιστορικός Φερνάντο Μαρίν είναι ένας από εκείνους που πιστεύουν ότι συνδέονται τα σχέδια του Νερούδα να φύγει στο εξωτερικό και ο αιφνίδιος θάνατός του. «Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπήρχε ένα αεροπλάνο που περίμενε τον Νερούδα στο αεροδρόμιο Πουνταχουέλ όταν πέθανε», σύμφωνα με τον Μαρίν. «Είχε ουρολοίμωξη και ένα αδένωμα (καλοήθη όγκο) στον προστάτη, αλλά σύμφωνα με την ιατρική διάγνωση, δεν επρόκειτο να πεθάνει», είπε ο Μάριν στο Reuters.
Ο Πάμπλο Νερούδα θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα στη Λατινική Αμερική. Το 1971 τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές ποικίλου ύφους, όπως ερωτικά ποιήματα, έργα που διέπονται από τις αρχές του σουρεαλισμού, ακόμα και κάποια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολιτικό μανιφέστο. Ήταν επίσης διπλωμάτης, πρεσβευτής της Χιλής στο Παρίσι, και είχε εκλεγεί γερουσιαστής. Η κηδεία του έγινε το πρώτο συλλαλητήριο κατά της χούντας.
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν και σκοτώθηκαν στα 17 χρόνια της δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1990).

Πηγή: athensvoice.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το