Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Δημήτρης Ήμελλος: Όλοι κρύβουμε μέσα μας και τον ήρωα και τον δειλό

banner roots

Δημήτρης Ήμελλος: Όλοι κρύβουμε μέσα μας και τον ήρωα και τον δειλό
18.12.2021 | 12:29

Δημήτρης Ήμελλος: Όλοι κρύβουμε μέσα μας και τον ήρωα και τον δειλό

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ο καταξιωμένος ηθοποιός μιλά για τoν ρόλο του Κολοκοτρώνη που ενσαρκώνει στο Θέατρο Πορεία αλλά και γι΄ αυτόν του αστυνόμου στον τηλεοπτικό «Σασμό» ο οποίος έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό.

Είναι από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του έχοντας διαγράψει μια λαμπρή διαδρομή στο θεατρικό σανίδι με μεγάλες παραστάσεις και σημαντικές συνεργασίες δικαιώνοντας απόλυτα εκείνους που τον επέλεξαν, το 2001, ως τον νικητή του πρώτου Βραβείου Χορν. Παρότι έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια την απόλυτη καταξίωση για τις εξαιρετικές θεατρικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις του, φέτος βιώνει για πρώτη φορά την εμπειρία της καθολικής αναγνωρισιμότητας από το ευρύ κοινό μέσα από την συμμετοχή του στην δημοφιλή τηλεοπτοπτική σειρά «Σασμός».

Εκεί ενσαρκώνει έναν αστυνόμο που καταφέρνει, με την ευφυία του αλλά και τα αυθεντικά συναισθήματά του, να διατηρεί τις λεπτές ισορροπίες που είναι πολύ εύκολο να διαταραχθούν εξαιτίας της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του τόπου και των κατοίκων του. Στο θέατρο Πορεία, από την άλλη πλευρά, ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του Κολοκοτρώνη στην παράσταση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», που βασίζεται στην ομώνυμη τριλογία του Καραγάτση και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου.

Τί απ' όλα αυτά είναι ο Δημήτρης Ήμελλος; Είναι κομμάτια απ΄όλους τους ρόλους που έχει παίξει μέχρι σήμερα και που θα παίξει στο μέλλον όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο protothema.gr.

Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να παρουσιάσετε ενώπιον ζωντανού κοινού μια παράσταση την οποία έχετε ετοιμάσει από πέρσι στο Εθνικό Θέατρο αλλά η πανδημία δεν σάς επέτρεψε να τήν μοιραστείτε παρά μόνον μέσα από δύο διαδικτυακές προβολές. Ποια είναι τα συναισθήματά σας γι' αυτήν την επιστροφή στις κλειστές θεατρικές σκηνές;

Είμαι ευτυχής. Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στον σκηνοθέτη της παράστασης, τον Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος πήρε τη γενναία απόφαση να ανεβάσει, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, μια τόσο σύνθετη και πολυπρόσωπη παράσταση, σε ένα ιδιωτικό θέατρο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και άγνωστο σε πολύ κόσμο μυθιστόρημα που ανέβηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Hmellos_-_Kolokotronis

Ζωντανεύετε την τριλογία του Καραγάτση μέσα από την οποία παρουσιάζετε μια διαφορετική πτυχή της Επανάστασης του ΄21. Τί συμβολίζει ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Μίχαλος Ρούσης. Συναντάμε συχνά τέτοιους χαρακτήρες στις μέρες μας;

Το βασικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, ένας άνθρωπος που αγαπά τη ζωή, τις χαρές και τις απολαύσεις της που έρχεται όμως αντιμέτωπος με το ξεβόλεμα. Από εκεί που ήταν απόλυτα προστατευμένος μέσα στον πύργο του καλείται να ξεβολευτεί, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να παλέψει, να δειλιάσει, να προδώσει, να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον φόβο του θανάτου και να τον αντιμετωπίσει. Ο Μίχαλος Ρούσης έχει όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα κάθε ανθρώπου. Είναι τόσο δειλός όσο και γενναίος. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το ποια από τις δύο θα επικρατήσει είναι θέμα συγκιριών. Νομίζω ότι το έχει αυτό ο Έλληνας. Μπορεί να φανεί απίστευτα δειλός, απίστευτα προδότης, απίστευτα διχαστικός σε συγκεκριμένες στιγμές να είναι απίστευτα γενναίος, αλτρουιστής και ομαδικός. Σίγουρα όμως τον κατέχει μια ατομική πορεία που είναι η συνάντηση με το φαινόμενο του φόβου του θανάτου.

Πώς γεννιούνται αλήθεια οι ήρωες και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους;

Νομίζω πως έχουμε στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη εικόνα για την έννοια ήρωας. Τον έχουμε συναντήσει μόνον αντικρίζοντας την προτομή του. Δεν έχουμε δει ούτε τη ζωή του ούτε το πόσο μοιάζει με την δική μας. Συνήθως βλέπουμε το αποτέλεσμα της δράσης ή αυτό που έχουμε συμφωνήσει να χαρακτηρίσουμε ήρωα για να πάμε παρακάτω ή ακόμη και για να καλύψουμε την εθνική αλλά ατομική ανάγκη μας να έχουμε ήρωες. Από την άλλη πλευρά πρέπει να συμφωνήσουμε πως μαζί με τέτοιους χαρακτήρες δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στο ίδιο σπίτι ούτε για μία εβδομάδα. Είναι σύνθετες προσωπικότητες και γοητευτικές μόνον όταν τους έχουμε κρεμασμένους στον τοίχο.

Ποιους θα χαρακτηρίζατε ως ήρωες της εποχής μας;

Όλοι έχουμε τη στιγμή του ηρωισμού μας. Από τις συνθήκες εξαρτάται πως αυτή θα εκφραστεί. Υπάρχει μια ανατολική φιλοσοφία η οποία λέει το εξής: «Δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεννημένοι γενναίοι ή ήρωες. Δώσε μου έναν οποιονδήποτε άνθρωπο να τον βάλω μέσα στον εχθρό και να μην μπορεί να φύγει από πουθενά και θα δεις για πότε γίνεται ήρωας...». Άρα όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες. Και η επανάσταση, εξάλλου, μια συνθήκη είναι που γεννάει ήρωες. Σήμερα για παράδειγμα πρότυπα προς μίμηση μπορεί να είναι τραγουδιστές, ηθοποιοί, παρουσιαστές. Τότε η συνθήκη ήταν «τί έκανες στη μάχη φίλε».

Hmellos_-_Kolokotronis_2

Η δική σας σχέση με τους ρόλους που σχετίζονται με ιστορικά πρόσωπα ποια είναι; Σάς κάνουν να αισθάνεστε μεγαλύτερη ευθύνη;

Όταν ο Δημήτρης Τάρλοου μού πρότεινε να παίξω στην παράσταση το ρόλο του Κολοκοτρώνη τρόμαξα, κοντοστάθηκα. Γιατί πρόκειται για ένα πρόσωπο – σύμβολο, μια εμβληματική προσωπικότητα ταυτισμένη με το πιο γνήσιο κομμάτι της Ελληνικής; Επανάστασης. Ο Κολοκοτρώνης είναι ένα έμβλημα, όπως η σημαία. Και εκεί είναι που υπάρχει η δυσκολία. Γι΄' αυτό και τήν αναμέτρησή μου με αυτόν το ρόλο την θεωρώ μια εξαρχής χαμένη μάχη. 'Εχει όμως κι αυτό τη γοητεία του.

Κολοκοτρώνης στο θεατρικό σανίδι, αστυνόμος στην τηλεοτπική οθόνη. Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από την συμμετοχή σας στην σειρά «Σασμός»;

Ομολογώ πώς είναι καλύτερη από αυτή που περίμενα.

Εχετε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια ως ένας κατεξοχήν θεατρικό ηθοποιός. Τί ήταν αυτό που σάς έπεισε να πείτε το «ναι» στην συγκεκριμένη τηλεοπτική πρόταση;

Έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι η σειρά βασιζόταν σε μια συγκεκριμένη ιστορία. Όταν έχεις ένα μυθιστόρημα βλέπεις την όλη εικόνα ενώ αντιθέτως σε ένα σενάριο βλέπεις το μέρος. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να έχω την όλη εικόνα ώστε να μπορώ να δουλέψω πάνω σε ένα θέμα. Διαφορετικά νιώθω σαν να μην ξέρω πού πάω κάθε μέρα που ξημερώνει. Προϋπόθεση βέβαια για τη συμμετοχή μου σε μια δουλειά είναι και οι συνεργάτες που στην συγκεκριμένοι περίπτωση είναι εξαιρετικοί. Από την άλλη με γοήτευσε πολύ και το θέμα της Κρήτης η οποία μού είναι ιδιαίτερα αγαπητή.

Hmellos_-_Maria_Protopappa

Σάς εντυπωσιάζει η δύναμη που έχει η τηλεόραση ως προς την αναγνωρισιμότητα ενός καλλιτέχνη; Πώς αντιδράτε σε αυτή μετά από τόσα χρόνια εξαιρετικής θεατρικής διαδρομής και σημαντικών συνεργασιών;

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν είχα εισπράξει τον θαυμασμό και την αγάπη του κόσμου με αυτόν τον μαζικό τρόπο. Από την άλλη, επειδή δεν είμαι 20 – 25 χρονών, ο κόσμος που με πλησιάζει μεν δεν είναι αδιάκριτος. Αυτό που μού αρέσει και με κάνει παράλληλα να γελάω είναι ότι βλέποντάς με στην τηλεόραση πολλοί θεωρούν πως είναι δύο μέτρα ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαι ψηλός.

Από τις αντιδράσεις που καταγράφονται στα social media πάντως προκύπτει ότι ο χαρακτήρας που υποδύεστε στον «Σασμό», έχει αγαπηθεί πολύ, ιδιαίτερως δε από το γυναικείο κοινό.;

Σε πρώτη φάση θεωρώ πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έχει προφυλαχθεί καθώς δεν φοράει ποτέ αστυνομική στολή. Παράλληλα, εκφράζει ένα αυθεντικό κομμάτι της Κρήτης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Είναι αυτός που παρέχει ασφάλεια στους γύρω του σε έναν τόπο που έχει τους δικούς του νόμους και ταυτόχρονα στηρίζει απόλυτα τη Μαρίνα, τη γυναίκα που αγαπά και που στερήθηκε για χρόνια. Αυτή η αίσθηση της ασφάλειας είναι πιστεύω που γοητεύει τον γυναικείο πληθυσμό.

Hmellos_-_portraito2

Πόσο κοντά βρίσκεται ο Δημήτρης Ήμελλος στον χαρακτήρα του αστυνόμου Φραγκιαδάκη;

Πολύ κοντά. Εγώ είμαι από τους ηθοποιούς που δεν παίζω άλλους στο θέατρο ή την τηλεόραση, πλευρές του εαυτού μου οξύνω. Αν είχε αναλάβει τον ίδιο ρόλο ένας άλλος έμπειρος ηθοποιός νομίζω ότι θα έκανε κάτι τελείως διαφορετικό. Πιστεύω πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί χαρακτήρες στους ρόλους όπως και στην πραγματική ζωή. Ο χαρακτήρας μας είναι μία σύνθεση πραγμάτων. Εμείς βάζουμε ταμπέλες. Ο λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά άλλωστε είναι η πεποίθησή μου πως ο καθένας μας τα περιέχει όλα και οι συνθήκες είναι εκείνες που οδηγούν στο ποια απ' όλες τις πλευρές μας θα εκδηλωθεί.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel