Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Eurovision 2022: Λίγο φαβορί, λίγο συναίσθημα και τα αουτσάιντερ μου

banner roots

Eurovision 2022: Λίγο φαβορί, λίγο συναίσθημα και τα αουτσάιντερ μου
15.05.2022 | 10:00

Eurovision 2022: Λίγο φαβορί, λίγο συναίσθημα και τα αουτσάιντερ μου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Πολιτισμός

Στην όγδοη θέση η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη, ανατροπή στο αποτέλεσμα έφερε η ψηφοφορία του κοινού, το οποίο ανέδειξε νικήτρια την Ουκρανία

Αναμενόμενο να αναδειχθεί νικήτρια η Ουκρανία και μάλιστα από την ψηφοφορία κοινού σε μία Ευρώπη, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμπαρασταθεί στη δοκιμαζόμενη από την ρώσικη εισβολή χώρα. Οι επιτροπές δεν είχαν την ίδια άποψη, καθώς κατέταξαν την χώρα πολύ πιο χαμηλά ωστόσο ακόμη και στην Eurovision ισχύει το «φωνή λαού, αποτέλεσμα τελικού».

Η Μεγάλη Βρετανία μετά τα απανωτά μηδενικά του παρελθόντος «πήρε το αίμα της πίσω» ανατρέποντας τα πάντα και αποδεικνύοντας πως σε μία ειρηνική συνθήκη θα ήταν η νικήτρια.

Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die together» επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τα προγνωστικά και κατέκτησε την όγδοη θέση, με τις κριτικές επιτροπές να την στηρίζουν περισσότερο στην ψηφοφορία σε σχέση με το κοινό.

Ύστερα από 30 χρόνια, από το 1992, για πρώτη φορά η Ελλάδα συγκεντρώνει τόσο υψηλή βαθμολογία στις κριτικές επιτροπές (6η θέση), ενώ από το 2011 η Ελλάδα έχει να βρεθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο top ten του Διαγωνισμού.

Λογικό η Ισπανία με τόσο φλογερή παρουσία να βρεθεί πολύ ψηλά, άξιζε καλύτερη θέση η Σουηδία με πολύ καλή ερμηνεία, η Σερβία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών που ήθελαν τον κόσμο να βλέπει με καλό μάτι το τραγούδι και βέβαια όταν ακούς τον τραγουδιστή της Ουκρανικής συμμετοχής Ολεχ Πσιουκ να λέει από σκηνής «Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, τη Μαριούπολη. Βοηθήστε το Azovstal τώρα», τότε ξέρεις πως το συναίσθημα θα έρθει και θα σαρώσει τα πάντα.

Η τελική κατάταξη των χωρών με την βαθμολογία των κριτικών επιτροπών και το κοινό ήταν η εξής:
Ουκρανία - 631 βαθμοί
Ηνωμένο Βασίλειο - 466 βαθμοί
Ισπανία - 459 βαθμοί
Σουηδία -  438 βαθμοί
Σερβία - 312 βαθμοί
Ιταλία - 268 βαθμοί
Μολδαβία - 253 βαθμοί
Ελλάδα - 215 βαθμοί
Πορτογαλία - 207 βαθμοί
Νορβηγία - 182 βαθμοί
Ολλανδία - 171 βαθμοί
Πολωνία - 151 βαθμοί 
Εσθονία - 141 βαθμοί
Λιθουανία - 128 βαθμοί
Αυστραλία - 125 βαθμοί
Αζερμπαϊτζάν - 106 βαθμοί
Ελβετία - 78 βαθμοί
Ρουμανία - 65 βαθμοί
Βέλγιο - 64 βαθμοί
Αρμενία - 61 βαθμοί
Φινλανδία - 38 βαθμοί
Τσεχία - 38 βαθμοί
Ισλανδία - 20 βαθμοί
Γαλλία - 17 βαθμοί
Γερμανία - 6 βαθμοί

Pinakas_Vathmoi1


Ούτε εκπλήξεις, ούτε απρόοπτα τη βραδιά του τελικού
Η βραδιά του τελικού δεν είχε ούτε εκπλήξεις αλλά ευτυχώς ούτε δυσάρεστα απρόοπτα. Όλα κύλησαν ομαλά, δεν υπήρξε κανενός είδους μποϊκοτάζ στην ψηφοφορία, όπως ψιθυριζόταν, και φυσικά μία από τις έντονες στιγμές ήταν η εμφάνιση των περσινών νικητών Maneskin που παρουσίασαν το νέο τους τραγούδι "Supermodel", ξεσηκώνοντας ακόμη μία φορά το κοινό και κυρίως το γυναικείο. Ο frontman του συγκροτήματος, Nταμιάνο Ντάβιντ, είχε ανακοινώσει τις προάλλες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instragram πως έχει τραυματιστεί στο πόδι, ωστόσο καθησύχασε τους θαυμαστές του ότι δεν θα έχανε για κανέναν λόγο τον μεγάλο τελικό της Eurovision, όπερ και εγένετο αν και φυσικά περιμέναμε performance διαφορετικό.

Ξέφρενοι οι πανηγυρισμοί του ερμηνευτή της Μεγάλης Βρετανίας Σαμ Ράιντερ, ο οποίος με το «Space Man», έβαλε την χώρα του στο παιχνίδι για τα καλά και οδήγησε τους χρήστες του Twitter σε αστεία tweets «Κανονίστε να κερδίσει η Μεγάλη Βρετανία και να θέλουμε διαβατήριο του χρόνου για να πάμε».

Η Ισπανίδα Τσανέλ με το «SloMo» ήταν η πιο σέξι και πιο θεαματική εμφάνιση. Ηταν αυτό που έλειπε από τη φετινή διοργάνωση. Θέαμα, χορός, όμορφες παρουσίες, έντονος ρυθμός και αίσθηση πάρτι. Ναι, θύμιζε Ελένη Φουρέιρα αλλά ήταν πολύ καλή στην σκηνή και πέρασε όλη την ενέργεια όχι μόνο από κάτω στην πλατεία αλλά και στα σαλόνια και στα μπαλκόνια μας. Αυτό φάνηκε από την ψηφοφορία του κοινού στην Ελλάδα που έδωσε απλόχερα τους περισσότερους βαθμούς στην συμμετοχή της Ισπανίας.

Ωστόσο η Ελληνική επιτροπή έδωσε το 12άρι στο Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας απορία αλλά και έντονες αντιδράσεις από καλλιτέχνες και ανθρώπους που ασχολούνται με τον θεσμό στο Twitter.

Οι δύο σχολιαστές μας, Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Καπουτζίδης ήταν εξαιρετικοί στην περιγραφή, παρά τα σχόλια που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για «παραβίαση» των ορίων στην διατύπωση προσωπικής άποψης και επιρροής του κοινού. Ο σεναριογράφος και παρουσιαστής ευχαρίστησε την Μαρία Κοζάκου, διότι, όπως είπε, πήγε στο Τορίνο μόνο για εκείνην, καθώς του συνέβησαν κάποια πράγματα στη ζωή του, εννοώντας προφανώς τον διπλό τραυματισμό του.

Γιώργος Καπουτζίδης: Αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή
Ο Γιώργος Καπουτζίδης μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και αρχικά σχολίασε με νόημα «Αυτή ήταν η Κορνίλια Τζέικομπς από τη Σουηδία. Πολύ θερμή υποδοχή στο στάδιο, είναι ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Και βλέπετε, δεν είπα τίποτα, κύριος. Γιατί ψηφίζετε σήμερα και θέλω να έχετε καθαρό μυαλό», ενώ έδωσε σκληρή απάντηση σε σχόλιο που του έγινε κατά την διάρκεια του Β’ Ημιτελικού της Πέμπτης. «Την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη και έξυπνη και επιτυχημένη. Και μη σοκάρεστε, αυτά πρέπει να τα συζητάμε και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, τότε δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».

Η Ευρώπη αποπειράθηκε να βρει τα πατήματά της
Η γεύση που άφησε ο 66ος Τελικός της Eurovision ήταν σε γενικές γραμμές καλή. Μετά από δύο χρόνια σοκ και εγκλεισμού, μιας άγριας συνθήκης πολέμου και έντονης προσπάθειας κοινωνικού επαναπροσδιορισμού, η Ευρώπη αποπειράθηκε να βρει τα πατήματά της στο πιο δημοφιλές τηλεοπτικό γεγονός. Το έκανε αποενοχοποιημένα, δίχως να υπάρχουν προκλήσεις, ακρότητες αλλά σίγουρα και δίχως να διατυπώνονται σαφή μηνύματα ή να χαράζεται μία σαφής, μία ξεκάθαρη πρόθεση. Ηταν «λίγο απ’ όλα». Λογικό και αναμενόμενο.
Διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα η επόμενη διοργάνωση να μην γίνει εν μέσω ανάλογων συνθηκών, να μπορεί η Ουκρανία να βγει από το σκοτάδι του πολέμου και να μπορούμε κι εμείς να απολαμβάνουμε θέαμα περιορίζοντας τις διαμάχες μας στους τοίχους των κοινωνικών δικτύων.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel