Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πρόσωπα>>Κώστας Γαβράς | Ο δικός μας διεθνής

banner roots

Κώστας Γαβράς | Ο δικός μας διεθνής
30.01.2013 | 15:36

Κώστας Γαβράς | Ο δικός μας διεθνής

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Πρόσωπα

Ο Κώστας Γαβράς , σκηνοθέτης και παραγωγός, γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933. O πατέρας του, του οποίου η στράτευση και οι αγώνες, έμελαν να τον εμπνεύσουν στη μετέπειτα καριέρα του, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατα των κατακτητών στη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής. Στην πολιτικά ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε την απελευθέρωση, ο πατέρας και η οικογένειά του διώχτηκαν από την παράταξη που επικράτησε. Ο νεαρός Γαβράς, αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, επεδίωξε να φύγει στις ΗΠΑ αλλά δεν έγινε δεκτός. Έτσι έφυγε για την Γαλλία, και γράφτηκε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

 Λίγο αργότερα όμως διέκοψε τις σπουδές του για να στραφεί στον κινηματογράφο και να παρακολουθήσει το Institut de Ηautes Etudes Cinematographiques. Συνεργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτης με τους Ρενέ Κλαίρ, Ιβ Αλεγκρέ, Ρενέ Κλεμάν,  Χενρί   Βερνέϊγ, Μαρσέλ Οπιλς και άλλους.Το 1965 έκανε την πρώτη του ταινία,   "The Sleeping Car Murder", της οποίας έγραψε επίσης και το σενάριο.  Η ταινία ήταν ένα πολύ πετυχημένο θρίλλερ με πρωταγωνιστές τους  Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζακ Περέβ και Ζαν Λουϊ Τρεντινιάν, κέρδισε το βραβείο Edgar Allen Poe και αναγνωρίστηκε σαν ένα πό τα δέκα καλύτερα φιλμς της χρονιάς.

Το 1969 ο Γαβράς σκηνοθέτησε την πολυσυζητημένη ταινία "Ζ", που ήταν σταθμός στην καριέρα του. Πρωταγωνιστούσαν ο Υβ Μοντάν, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, με τους οποίους θα συνεργαζόταν μετέπειτα σε πολλές ταινίες, και η Ειρήνη Παππά. Η ταινία ήταν ένα πολιτικό και αντιφασιστικό φίλμ στο οποίο ο Γαβράς χρησιμοποίησε τεχνικές θρίλλερ για να αποδώσει ένα σκοτεινό πολιτικό σκηνικό απευθύνοντας συγχρόνως ένα δριμύ κατηγορώ στο δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας. Με την ταινία του αυτή, στην οποία ήταν παραγωγός και συν-συγγραφέας, ο Γαβράς  σημάδεψε με ένα προσωπικό στύλ τη διεθνή κινηματογραφία. Η ταινία έλαβε το Όσκαρ της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ο Γαβράς πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου. Τα επόμενα χρόνια συνδύασε την έντονη πολιτική του στράτευση με την αδιαμφισβήτητη κινηματογραφική κατάρτησή του για να φτιάξει μια σειρά ταινιών που αποτελούσαν διαμαρτυρίες και καταπέλτη για τα όπου γης καταπιεστικά καθεστώτα αλλά και με και έντονη αμφισβήτηση  και κριτική του Αμερικανικού παράγοντα. Έτσι ακολούθησαν οι ταινίες "Κατάσταση Πολιορκίας" (με αναφορά την Ουραγουάη, το 1973),   "Ο Αγνοούμενος" (1982), όπου αυτή τη φορά συνεργάστηκε  με τους Αμερικανούς ηθοποιούς Jack Lemmon και Sissy Spacek και κέρδισε ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας. Την ίδια χρονιά έγινε διευθυντής του Cinematheque Francais. Το 1983 με την ταινία του "Χάνα Κ" (1983) εξόργισε πολλούς με την φιλο-παλαιστινιακή του στάση. Στη συνέχεια δημιούργησε και άλλες ταινίες, όπως τον  "Προδομένο" (1988)  και το "Music Box" (1990),  πολιτικά στρατευμένες και αυτές και σε σχέση με αν και με λιγότερο πάθος σε σύγκριση με τις προγενέστερες. Εν τω μεταξύ έιχε κερδίσει και ένα άλλο Όσκαρ ξένης ταινίας το 1977 με την ταινία του "Madame Rosa" με πρωταγωνίστρια την Σιμόν Σινιορέ, ενώ το 1993 διεύθυνε και έγραψε την "Μικρή Αποκάλυψη".   

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ανακηρύχθηκε - Η ομιλία του

«Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε τα πρότυπα του εαυτού μας. Εγώ δεν θέλω να είμαι πρότυπο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε πολλά» 

«Μας έχουν μάθει -τουλάχιστον στη δική μου γενιά- πως είμαστε ένα μικρό κράτος, είμαστε μικροί, είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε...; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όχι μόνο στο εξωτερικό. Κι εδώ, στη "μικρή" μας χώρα», είπε, μεταξύ άλλων.  
 Ο σκηνοθέτης παρευρέθηκε σε τιμητική εκδήλωση και προβολή της νέας ταινίας του «Κεφάλαιο» στο ΑΠΘ, ενώ ανακυρήχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
«Θέλησα να κάνω μία ταινία για το χρήμα. Για το ρόλο που παίζει, όχι μόνο στην πολιτική αλλά κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων και το πόσο τους αλλάζει. Άρχισα να το σκέφτομαι λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Χρειάστηκαν περί τα τρία χρόνια να ολοκληρώσω το σενάριο και... η κρίση ξέσπασε. Τώρα βρισκόμαστε μέσα στην καταστροφή», ανέφερε στην έναρξη της συζήτησης που ακολούθησε την προβολή της ταινίας του.
«Το χρήμα είναι η νέα θρησκεία. Την ακολουθούμε σαν ναρκωμένοι, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ξέρουμε ότι οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, όμως συνεχίζουμε», πρόσθεσε.
 «Αντισταθείτε, αντισταθείτε σε αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σε ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σε ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική-, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε...»
 
Ο Κώστας Γαβράς για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη είναι απλώς ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, όπου ο καθένας έρχεται για να αγοράσει και να πουλήσει», δηλώνει ο Κώστας Γαβράς στην ισπανική εφημερίδα El Pais, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Κεφάλαιο», στα ισπανικά σινεμά. Ο γνωστός σκηνοθέτης τονίζει ακόμη ότι «η οικονομία κυριαρχεί πλέον παντού και το μόνο που απασχολεί την Ευρώπη είναι αν ανεβαίνουν ή πέφτουν οι αγορές». «Ποιος ξέρει όμως τι είναι η αγορά;», σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Για τον ίδιο η κρίση ήρθε σε μια οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτεύχθηκε μόνο σε οικονομικό επίπεδο. «Οι πολιτικοί υπόκεινται πλήρως στις αγορές και στην οικονομία. Το βασικό λόγο τον έχουν οι οικονομολόγοι και ο οικονομικός κόσμος», υποστηρίζει ο Κώστας Γαβράς στην ισπανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει «όταν η Άνκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η δημοκρατία πρέπει να προσαρμοστεί στις αγορές».
Ο σκηνοθέτης καταλήγει με την βεβαιότητα ότι ο πολιτισμός και η παιδεία μπορούν να σώσουν την Ευρώπη περισσότερο από την οικονομία. «Μη χάσετε το δρόμο του πολιτισμού και της παιδείας. Θα είναι λυπηρό και τραγικό,» προειδοποιεί ο Κώστας Γαβράς. 
 
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς καλεσμένος στην εκπομπή Η ζωή είναι αλλού της ΕΤ1.
 

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το