Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Τάσος Μπουλμέτης: Ο δημιουργός της πολυσυζητημένης ταινίας «Νοτιάς» μιλάει στον Fm 100 (mp3)

the roots web banners 06

Τάσος Μπουλμέτης: Ο δημιουργός της πολυσυζητημένης ταινίας «Νοτιάς» μιλάει στον Fm 100 (mp3)
21.01.2016 | 18:41

Τάσος Μπουλμέτης: Ο δημιουργός της πολυσυζητημένης ταινίας «Νοτιάς» μιλάει στον Fm 100 (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα.

Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Ένα τρυφερό και νοσταλγικό οδοιπορικό στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, από τον δημιουργό της «Πολίτικης Κουζίνας» Τάσο Μπουλμέτη, αποτελεί η νέα πολυσυζητημένη ταινία «Νοτιάς», που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στους κινηματογράφους και ήδη χαίρει μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό.

Η επιστροφή του πίσω από την κάμερα έγινε 13 χρόνια μετά τη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του με την «Πολίτικη Κουζίνα». Ο Τάσος Μπουλμέτης είχε ανάγκη να αποστασιοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, ώσπου να καταλαγιάσει η επιτυχία, ενώ πάντα καραδοκούσε ο φόβος της αναμέτρησης με το καινούργιο. «Η επιτυχία είναι καλοδεχούμενη, άλλα η σύγκριση από δω και πέρα σε ό,τι κάνω είναι αναπόφευκτη», λέει ο ίδιος μιλώντας στον Fm 100 και την Δέσποινα Βασιλειάδου.

Ωστόσο, ο Τάσος Μπουλμέτης διαχωρίζει τα δύο έργα και εξηγεί πως ο «Νοτιάς» δεν αποτελεί συνέχεια της «Πολίτικης Κουζίνας». Μοναδικό κοινό σημείο ο Κωνσταντινουπολίτης πρωταγωνιστής, ρόλος βασισμένος σε αυτοβιογραφικά και βιωματικά στοιχεία του ίδιου του δημιουργού.

Πώς, όμως, προέκυψε ο τίτλος «Νοτιάς»; «Πρόκειται για μια λέξη αμφίσημη και μεταφορική», λέει ο Τάσος Μπουλμέτης. «Είναι ενδεχομένως ο μόνος από τους καιρούς που συζητιούνται στην Ελλάδα, που διαθέτει την έννοια της απειλής και της προειδοποίησης. Με τον Νοτιά πονάνε τα τραύματά μας», εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει: «Έτσι και στην ταινία, ανακαλεί τα τραύματα των ηρώων. Τα βαθιά, τα εσωτερικά τραύματα, τις μνήμες και τις σχέσεις που τους έφυγαν μέσα από τα χέρια ή δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ή δεν απέκτησαν ποτέ».

Η ταινία διαδραματίζεται σε μια ταραχώδη Ελλάδα του '60 μέχρι και τις αρχές του '80, με προεκτάσεις πολιτικές, αιχμηρές ενίοτε, δοσμένες στον θεατή με τρόπο έμμεσο και κομψό, καθιστώντας την ιδιαίτερα επίκαιρη στην Ελλάδα της κρίσης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τάσος Μπουλμέτης στον Fm 100

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το