Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Ο Λημνιός που έδωσε «φωνή» στα βιβλία μιλάει στον Fm 100 (mp3)

the roots web banners 06

Ο Λημνιός που έδωσε «φωνή» στα βιβλία μιλάει στον Fm 100 (mp3)
19.01.2016 | 21:03

Ο Λημνιός που έδωσε «φωνή» στα βιβλία μιλάει στον Fm 100 (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Σε έναν κόσμο όπου οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τον ελεύθερό μας χρόνο, κρατώντας έξω από αυτόν δραστηριότητες όπως το διάβασμα, πώς θα έμοιαζε η ιδέα να ακούς το αγαπημένο σου βιβλίο την ώρα που περπατάς, δουλεύεις, αθλείσαι, οδηγείς ή κινείσαι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;  Ο Λημνιός Χρήστος Διακουμής και οι συνεργάτες του έκαναν την ιδέα αυτή πραγματικότητα, φέρνοντας στην Ελλάδα την πρώτη εφαρμογή με αφηγηματικά βιβλία (audiobooks).

Ο Χρήστος, με καταγωγή από την Αγία Σοφία της Λήμνου, έχει σπουδάσει ηχοληψία και εργάζεται ως σκηνοθέτης. Η αγάπη του, όμως, για το βιβλίο ήταν αυτή που έδωσε φωνή στις ιστορίες γεννώντας έτσι την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα με αφηγηματικά βιβλία με τίτλο «Auditale».

«Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, λόγω της αγάπης που έχουμε για το βιβλίο», είπε ο Χρήστος Διακουμής μιλώντας σήμερα στον «αέρα» της εκπομπής του Fm 100 «Θέμα και Ανάθεμα», εξηγώντας πως «τα audiobooks εξυπηρετούν μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας, αφού σου επιτρέπουν να ακούς ένα βιβλίο κάνοντας παράλληλα περίπατο, άθληση, οδήγηση ή ακόμα και χειρωνακτικές εργασίες».

Όπως ανέφερε ο Χρήστος, στο εξωτερικό υπάρχει μια συνεχόμενη αύξηση τον τομέα των audiobooks, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει καλλιεργηθεί ακόμη αυτή κουλτούρα. «Είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα αφομοιωθεί και στους Έλληνες», σημείωσε ο ίδιος.

Τα αφηγηματικά βιβλία έχουν, όμως, ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα, αφού εξυπηρετούν ομάδες ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, αλλά και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. «Τα δυσλεκτικά άτομα στην Ελλάδα ανέρχονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 7%, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν 70 με 90 χιλιάδες τυφλοί, που αδυνατούν να διαβάσουν ένα βιβλίο», επεσήμανε ο Χρήστος Διακουμής.

Η «Auditale», διαθέτει κατηγορίες όπως ελληνική πεζογραφία, παιδικό, εφηβικό, ξένη λογοτεχνία κ.α., ενώ προσδίδει μιαν άλλη διάσταση στο βιβλίο, αφού έμπειροι ηθοποιοί και τραγουδιστές «χρωματίζουν» με τον καλύτερο τρόπο την αφήγηση, ικανοποιώντας τον εκάστοτε ακροατή.

antonis-papatheodoulou

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου ηχογραφεί το βιβλίο «Φουμ, φουμ, φουμ», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ 

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο App Store της Apple, για συσκευές iPhone, iPod-Touch και iPad, ενώ ο Χρήστος και οι συνεργάτες του έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της εφαρμογής και για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα διατίθενται δύο βιβλία δωρεάν για όλους τους χρήστες της «Auditale».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρήστος Διακουμής στη Δέσποινα Βασιλειάδου

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel