Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>«Γένεση Ελπίδας» για τον Αϊ-Στράτη και άλλα ακριτικά νησιά της Ελλάδας (mp3)

the roots web banners 06

«Γένεση Ελπίδας» για τον Αϊ-Στράτη και άλλα ακριτικά νησιά της Ελλάδας (mp3)
20.02.2017 | 20:49

«Γένεση Ελπίδας» για τον Αϊ-Στράτη και άλλα ακριτικά νησιά της Ελλάδας (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα του 2017 αποτελεί σκληρή πραγματικότητα. Σε σχετική μελέτη που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το 2015, τα ποσοστά που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν απογοητευτικά, αφού αποκάλυψε ότι σε περισσότερα από 20 ελληνικά νησιά οι γεννήσεις είναι κυριολεκτικά μηδενικές.

Ο Στέφανος Χανδακάς, γυναικολόγος-μαιευτήρας και νησιώτης ο ίδιος, μέσω της ενασχόλησής του με την «Ομάδα Αιγαίου» την τελευταία δεκαετία, εντόπισε το μεγάλο έλλειμμα ιατρικής ασφάλειας και υπηρεσιών που υπάρχει σε πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου και κατ’ επέκταση τη μεγάλη μείωση των γεννήσεων στα νησιά αυτά.

«Το 2015 ιδρύσαμε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Hope Genesis», με στόχο να «υιοθετήσει» τα νησιά αυτά και μελλοντικά άλλες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν θέματα υπογεννητικότητας, με σκοπό να ανατραπεί όσο είναι δυνατόν αυτό το κλίμα που μαστίζει την Ελλάδα», λέει ο κ. Χανδακάς μιλώντας στον FM 100 και τη Δέσποινα Βασιλειάδου.

Το «Hope Genesis» προσφέρει ιατρική ασφάλεια στις εγκύους που ζουν σε ακριτικές περιοχές και καλύπτει όλα τα έξοδα για ταξίδια, ιατρικές υπηρεσίες και τον τοκετό.

Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αρκετά νησιά, όπως οι Φούρνοι Ικαρίας και η Θύμαινα, όπου η εικόνα έχει ανατραπεί και η τάση δείχνει να αλλάζει, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ένταξη του Αϊ-Στράτη, όπου με βάση την παραπάνω μελέτη και κατά δήλωση του δρ Χανδακά, παρουσιάζονται μηδενικές γεννήσεις από το 2011!

«Με βάση μελέτη της EUROSTAT, αν συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση στις γεννήσεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα φτάσει τα 6,5 εκατομμύρια», υπογραμμίζει ο δρ Χανδακάς και εξηγεί ότι το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι ανάλογο με εκείνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακούστε παρακάτω όσα είπε ο Στέφανος Χανδακάς στον FM 100.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel