Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Ηλίας Νικολαΐδης: Ο Senior Editor της διαΝΕΟσις στον FM 100 για την «Πειραματική Φινλανδία» (audio)

banner roots

Φωτογραφίες: Ελσίνκι, Ηλίας Νικολαΐδης - διαΝΕΟσις Φωτογραφίες: Ελσίνκι, Ηλίας Νικολαΐδης - διαΝΕΟσις
24.01.2020 | 19:44

Ηλίας Νικολαΐδης: Ο Senior Editor της διαΝΕΟσις στον FM 100 για την «Πειραματική Φινλανδία» (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για την «Πειραματική Πολιτική Στη Φινλανδία» που διεξήχθη από τον Ηλία Νικολαΐδη, Senior Editor της διαΝΕΟσις, ο οποίος ταξίδεψε στη χώρα της βόρειας Ευρώπης και συνομίλησε με εκείνους που σχεδίασαν, εμπνεύστηκαν ή και συμμετείχαν στα πειράματα.

Η «Πειραματική Φινλανδία» αποτέλεσε ένα φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας, με σκοπό να εντάξει τις δοκιμές, τα πειράματα και τις πιλοτικές εφαρμογές στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν εφαρμόσει μόνο λίγες χώρες στον κόσμο, με πιο γνωστές περιπτώσεις τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και στην Ελλάδα έχουν γίνει μικρές προσπάθειες, δίχως όμως τη χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το οποίο είναι και το αντικείμενο της έρευνας της διαΝΕΟσις, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν 27 στρατηγικά πειράματα από τα υπουργεία της Φινλανδίας, και εκατοντάδες πιο μικρά πειράματα αλλά και πιλοτικές εφαρμογές σε τοπικό επίπεδο.

«Το πείραμα που ξεχωρίζει είναι εκείνο που αφορούσε το βασικό εισόδημα», λέει ο κ. Νικολαΐδης μιλώντας στον FM 100 και τη Δέσποινα Βασιλειάδου. Όπως περιγράφει: «Τον Δεκέμβριο του2016, το φινλανδικό κράτος επέλεξε με τυχαίο τρόπο 2.000 ανέργους που ήταν ήδη δικαιούχοι του φινλανδικού οργανισμού ασφάλισης Kela. Για δύο χρόνια, το 2017 και το 2018, οι επιλεγμένοι άνεργοι έχασαν μέρος των επιδομάτων που έπαιρναν, και στη θέση τους πήραν ένα βασικό εισόδημα ύψους 560 ευρώ, το οποίο ήταν αφορολόγητο. Να σημειωθεί ότι κανένας δεν κατέληξε να παίρνει λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρνε, απλώς άλλαξε η μορφή των χρημάτων. Με βάση τα στοιχεία γύρω από αυτούς τους 2.000, και συγκρίνοντάς τα με τους υπόλοιπους δικαιούχους μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, το φινλανδικό κράτος επιχειρεί να αξιολογήσει το κατά πόσο αυτό το επίδομα τούς επηρέασε».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναλυθεί ακόμα τα δεδομένα και των δύο ετών εφαρμογής του πειράματος, έχουν αξιολογηθεί τα πρώτα στοιχεία για το εάν τελικά αυτά τα χρήματα αποτέλεσαν κίνητρο ή αντικίνητρο για τους ανέργους στην εύρεση δουλειάς.

Στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα μπορείτε να ακούσετε σε ποιο συμπέρασμα έχουν οδηγήσει οι πρώτες αναλύσεις, καθώς και όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την έρευνα της διαΝΕΟσις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel