Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Κορωνοϊός – Ο επικεφαλής της έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον FM 100: «Φτάσαμε στην κορυφή της καμπύλης» (audio)

the roots web banners 06

Κορωνοϊός – Ο επικεφαλής της έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον FM 100: «Φτάσαμε στην κορυφή της καμπύλης» (audio)
07.04.2020 | 20:53

Κορωνοϊός – Ο επικεφαλής της έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον FM 100: «Φτάσαμε στην κορυφή της καμπύλης» (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την έγκαιρη λήψη μέτρων στη χώρα μας που θα συμβάλουν στην ανόρθωση της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις της έρευνας που διεξάγεται υπό τον επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Γεώργιο Ατσαλάκη, έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθεί αφού, σύμφωνα με τα σχετικά διαγράμματα που έχουν δημοσιευθεί, προβλεπόταν ότι η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα θα παρατηρούνταν στις αρχές Απριλίου.

Όπως είπε ο κ. Ατσαλάκης στην εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου στον FM 100, πράγματι την 1η Απριλίου η καμπύλη της επιδημίας έφτασε στην κορυφή και ήδη διαφαίνεται ότι από δω και στο εξής θα ακολουθεί πτωτική πορεία. «Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαιτέρως ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας των μέτρων που έχουν παρθεί», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι το τέλος της επιδημίας προβλέπεται περί τα μέσα Μαΐου.

«Δυστυχώς τότε η κανονικότητά μας θα είναι διαφορετική αφού για πρώτη φορά θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες στην οικονομία και ειδικά σε τομείς, όπως ο τουρισμός», είπε ο κ. Ατσαλάκης εξηγώντας πως από τη μία πλευρά οι τουρίστες θα ζητούν εγγύηση ότι στη χώρα μας δεν θα κινδυνεύουν να μολυνθούν και από την άλλη, ο ντόπιος πληθυσμός θα αναζητά πληροφορίες ότι δεν θα μολυνθεί από τους τουρίστες. «Αυτά είναι στοιχεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι επιχειρηματίες», τόνισε ο καθηγητής.

Επιπλέον, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη αντίστοιχων διαγραμμάτων για τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των επισκεπτών στη χώρα μας, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να τεθούν στη διάθεση της πολιτείας για να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα στον τουρισμό ενόψει καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, σε σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία, αναμένεται γρηγορότερη ύφεση του φαινομένου συγκριτικά με την Ελλάδα ενώ αβεβαιότητα παρουσιάζεται μέχρι στιγμής σε χώρες, όπως η Αγγλία που αποτελεί μάλιστα μεγάλη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας αναφορικά με τα καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 την ίδια ημέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έλαβε εκτενή μέτρα μόλις 8 ημέρες πριν από την Πορτογαλία, η μεν πρώτη κατέγραψε τη Δευτέρα (6/4) περίπου 1.700 κρούσματα ενώ η δεύτερη 11.000!

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα:

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel