Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>iGEM Thessaly 2020-2021: Πρόκληση και πάλι η επιτυχία (audio)

the roots web banners 06

iGEM Thessaly 2020-2021: Πρόκληση και πάλι η επιτυχία (audio)
26.05.2020 | 19:43

iGEM Thessaly 2020-2021: Πρόκληση και πάλι η επιτυχία (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Η διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaly 2020-2021 πρόκειται να εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM Competition (International Genetically Engineered Machine).

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2003 από το MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation. Η ιδέα του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο συρρέουν στη Βοστώνη περισσότερες από 340 ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και σχολείων από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους έργα. Στόχο τους αποτελεί η επίλυση προβλημάτων της σύγχρονης εποχής μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, δημιουργώντας καινοτόμα και πρωτότυπα ερευνητικά έργα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Η Συνθετική Βιολογία αποτελεί τον συνδυασμό της επιστήμης της Βιολογίας και της Μηχανικής, συνδυάζει δηλαδή τις γνώσεις του DNA και τις τεχνικές τροποποίησής του με σκοπό την κατασκευή νέων συστημάτων και τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων.

Η περσινή ομάδα του iGEM Thessaly 2019, η οποία εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Νοέμβριο του 2019 στον διαγωνισμό, απέσπασε χρυσό μετάλλιο για το ερευνητικό της έργο -δημιουργία ενός γρήγορου και ασφαλούς τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης-, το οποίο διακρίθηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία της διάγνωσης.

Όπως λέει ο Αντώνιος Κ. Γρηγοριάδης, Project Leader & Fundraiser of iGEM Thessaly, μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου στον FM 100, η φετινή ομάδα φιλοδοξώντας να συνεχίσει τις επιτυχίες της προηγούμενης, εργάζεται εντατικά για τον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο θα οδηγήσει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η ομάδα αποτελείται από δεκατρείς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές προερχόμενους από τον χώρο της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών. 

Για ποιο λόγο επέλεξαν να ασχοληθούν με το θέμα της θεραπείας της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου; Πώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τα σχέδια της ομάδας αλλά τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού;

Ακούστε όσα είπε ο κ. Γρηγοριάδης:

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel