Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Δραματική μείωση στη συλλογή αίματος λόγω πανδημίας | Έκκληση στους υγιείς πολίτες για προσφορά (audio)

banner roots

Δραματική μείωση στη συλλογή αίματος λόγω πανδημίας | Έκκληση στους υγιείς πολίτες για προσφορά (audio)
24.03.2021 | 09:22

Δραματική μείωση στη συλλογή αίματος λόγω πανδημίας | Έκκληση στους υγιείς πολίτες για προσφορά (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Αλγεινά συναισθήματα προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 καταγράφηκε σημαντική μείωση στη συλλογή αίματος που αγγίζει έως και το 35%.

Η κ. Κωνσταντίνα Πολίτη, Αιματολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονική Σύμβουλος του ΕΟΔΥ και του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης & Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ), σε πρόσφατη διαδικτυακή διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος απηύθυνε έκκληση στους υγιείς πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν αίμα ώστε να μη χαθεί ούτε ένας ασθενής κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Μιλώντας στον FM 100 και την εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου, η κ. Πολίτη τόνισε ότι η κάμψη που έχει σημειωθεί στη συλλογή αίματος δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο∙ αντιθέτως, συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου λόγω της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, στη χώρα μας έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο μια στρατηγική ενημέρωσης του πληθυσμού προκειμένου να πειστούν οι υγιείς αιμοδότες να δώσουν αίμα άφοβα, ακολουθώντας βέβαια όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Η καθηγήτρια ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού και άρα δεν μεταδίδεται με το αίμα, επομένως οι αιμοδότες δεν κινδυνεύουν από την προσφορά αίματος. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός, όπως εξήγησε, ότι οι αιμοληψίες γίνονται εκτός νοσοκομείων, σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους -σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, των περιφερειών, των δήμων και των υπουργείων- οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ.

Με αφορμή το γεγονός ότι τις ημέρες 1-3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Τριάδας στη Μύρινα, η κ. Πολίτη εξήρε το έργο που γίνεται στο νησί μας λέγοντας πως έχει επισκεφθεί και η ίδια τη Λήμνο, όπου συναντήθηκε με την υπηρεσία αιμοδοσίας, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή απαρτίζεται από αξιολογότατους ανθρώπους που παρακινούν τον κόσμο να δώσει αίμα.

Τέλος, η καθηγήτρια απάντησε σε ερωτήματα που σχετίζονται με την αιμοδοσία και την Covid-19, όπως πότε μπορεί κανείς να δώσει αίμα εάν έχει νοσήσει ή αν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά και εάν ο εμβολιασμός επηρεάζει τη διαδικασία προσφοράς αίματος.

Ακούστε όλα όσα είπε:

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel