Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Ο Γ. Παπαπροδρόμου: Τέλος η παράνομη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου (audio)

the roots web banners 06

Ο Γ. Παπαπροδρόμου: Τέλος η παράνομη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου (audio)
24.05.2022 | 21:25

Ο Γ. Παπαπροδρόμου: Τέλος η παράνομη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου (audio)

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη

Στην ραδιοφωνική επομπή της Δέσποινας Βασιλειάδου "Θέμα κι Ανάθεμα" φιλοξενήθηκε ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου,  Υποστράτηγος ε.α. - Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ, ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος και μίλησε τόσο για την υπογραφή της σύμβασης "Meicrime", όσο και για το λεγόμενο "phishing".

Μέχρι πρότινος η χώρα μας δεν είχε θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτών από τα επικίνδυνα φάρμακα που διακινούνται μέσω διαδικτύου, ενώ ο τζίρος από την παράνομη διακίνησή τους, σύμφωνα με στοιχεία της Interpol, φαίνεται να αγγίζει τα 10 δισ. Αξιοσημείωτο είναι δε, στην Ελλάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα νομικά να «κατέβει» από το διαδίκτυο μια σελίδα πώλησης, φαρμάκων χωρίς πιστοποίηση του ΕΟΦ η του Παγκόσμιου οργανισμού υγεία, κι αυτό γιατί η εμπορία και διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων δεν θεωρούνταν αδίκημα.

Ώστόσο, απάντηση στην παρανομία έδωσε η Ελλάδα προ ολίγων ημερών υπογράφοντας την διεθνή συνθήκη convention Medicrime για την αντιμετώπιση του φαινομένου, την οποία έχουν υπογράψει χώρες όπως η Κύπρος, το Λιχτενστάιν, το Μαρόκο, ενώ την έχουν επικυρώσει χώρες όπως η Αλβανία, η Νέα Γουινέα, η Μπουργκίνα Φάσο, το Μπενίν και η Αρμενία.

Ο κ. Παπαπροδρόμου κατά την διάρκεια της συνέντευξης εξηγεί ότι η σύμβαση για τα φάρμακα, "Medicrime" αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να ποινικοποιήσουν:

  • την παραγωγή παραποιημένων ιατρικών προϊόντων ·
  • την προμήθεια, προσφορά και εμπορία προϊόντων παραποίησης / απομίμησης φαρμάκων ·
  • την παραποίηση εγγράφων ·
  • την μη εξουσιοδοτημένη παρασκευή ή προμήθεια φαρμάκων και τη διάθεση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης.

Η Σύμβαση παρέχει ένα πλαίσιο εθνικής και διεθνούς συνεργασίας στους διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης, μέτρα συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, προληπτικά μέτρα για χρήση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων.

Επιπλέον, προβλέπει την ίδρυση ενός φορέα παρακολούθησης για την επίβλεψη της εφαρμογής της σύμβασης από τα συμβαλλόμενα κράτη.

Επιπροσθέτως, επί τάπητος στην συνέντευξη τίθεται το φαινόμενο του "phishing", το οποίο έχει έντονα απασχολήσει τους πολίτες ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς διάφοροι επιτήδιοι προσπαθουν να τους παραπλανήσουν και μάλιστα αρκετές φορές το καταφέρνουν  να εισχωρήσουν στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα κλέψουν σημαντικά ποσά. 

Ο κ. Παπαπροδρόμου επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του φαινομένου και υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να γίνονται γνωστοί οι προσωπικοί κωδικοί του τραπεζικού λογαρισμού σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το ίδιο το άτομο, τονίζοντας ότι ακόμη και για μια μεταφορά χρημάτων το IBAN είναι αρκετο. Επιπλέον, αναδεικνύει την σημασία γνωστοποίησης και καταγγελίας του φαινομένου στο επίσημο site της κυβέρνησης σε περίπτωση εξαπάτησης. Δείτε αναλυτικά τα βήματα: 

 kivernoeglima1

kivernoeglima2

kivernoeglima3

Ακούστε την συνέντευξη: 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel