Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>H Μαρία Ευθυμίου στον FM100: "Ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία είναι προσβλητικός"

the roots web banners 06

H Μαρία Ευθυμίου στον FM100: "Ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία είναι προσβλητικός"
04.07.2022 | 19:45

H Μαρία Ευθυμίου στον FM100: "Ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία είναι προσβλητικός"

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη

Η Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Ευθυμίου Μαρία, φιλοξενήθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή " Θέμα κι Ανάθεμα" και συνομίλησε ζωντανά με την οικοδέσποινα, Δέσποινα Βασιλειάδου για τον τρόπο που η ιστορία της ζωής του καθενός πλάθει την ιστορία του κόσμου, την ανθρώπινη ιστορία.

Η κ. Ευθυμίου ξεκίνησε την συνέντευξη λέγοντας: "Είμαι θαυμάσια, είμαι στην Λήμνο, το μαγικό νησί". Όπως είναι ήδη γνωστό, η κυρία Ευθυμίου βρέθηκε στην Λήμνο με αφορμή την πλωτή έκθεση "ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21" κι εχθές πραγματοποίησε ομιλία στο κοινό του νησιού μπροστά από το Δημαρχείο στο λιμάνι της Μύρινας. 

Χαρακτηριστικά ορμώμενη από την χθεσινή βραδιά η κ. Ευθυμίου ανέφερε: "Τα τελευταία 16, 17 χρόνια κάνω μαθήματα όταν με καλούνε, γιατί διασταυρώνομαι με την πιο ωραία Ελλάδα, με ανθρώπους αυθεντικούς, ζεστούς, φιλίστορες και φιλομαθείς".

Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου η κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε τον 21 αιώνα, αιώνα μεταβάσεων, κι επισήμανε ότι "Είναι συναρπαστικές κι επικίνδυνες περίοδοι οι περίοδοι των μεταβάσεων, που είναι θαυμάσιο να τις μελετάς, αλλά καλύτερα να μην τις έχεις ζήσει".

Ενδιαφέρονται οι Έλληνες για την ιστορία; Γιατί είναι απαραίτητο να μαθαίνουμε ιστορία; Γιατί οι νέοι μισούν την ιστορία;

Η κ. Ευθυμίου εξήγησε ότι η ιστορία είναι το πιο ευεργετικό μάθημα, γιατί είναι η ζωή των ανθρώπων και όλοι μας μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε μέσω της ιστορίας και την δικιά μας ιστορία.

Τέλος, κατά την διάρκεια της κουβέντας με την Δέσποινα Βασιλειάδου, η συζήτηση επανήλθε στο γνωστό θέμα για τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στα ελληνικά σχολεία. Το σχόλιο της κυρίας Ευθυμίου για το θέμα ήταν αφοπλιστικό: "Είναι προσβλητικός ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία", ενώ υπερτόνισε ότι οι νεότερες γενιές που αναγκάζονται να διδαχθούν την ιστορία μέσω της αποστήθισης, "έχουν κάθε λόγο να μισούν την ιστορία".


Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

 

 
 
* Θυμίζουμε ότι κυκλοφορεί στοYouTube μια σειρά βίντεο από την κ. Μαρία Ευθυμίου με τίτλο "Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο", που αξίζει να δείτε. 
 
Επιπλέον, παραθέτουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της χθεσινής ομιλίας της κ. Ευθυμίου στην Λήμνο: 
 
 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel