Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Αυξάνεται το ποσοστό των e-αγορών

the roots web banners 06

Αυξάνεται το ποσοστό των e-αγορών
30.08.2016 | 17:04

Αυξάνεται το ποσοστό των e-αγορών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Τεχνολογία

Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό φαίνεται ότι είναι οι Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές τους από διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού.

Ο Ελληνας χρήστης φαίνεται ότι ωριμάζει, αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό αγορών μέσω Διαδικτύου, ενώ παράλληλα διευρύνει και τα μέσα που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν - ELTURN του ΟΠΑ, οι αγορές μέσω κινητού αυξάνονται σημαντικά, ενώ ο χρήστης έχει πολύ πιο διαδραστική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγοντας συχνά σε αγορές.

Για το 33% των αγορών από φυσικά καταστήματα έχει προηγηθεί διαδικτυακή έρευνα αγοράς, ενώ πλέον μόλις το 16% των ηλεκτρονικών αγορών γίνεται αφού πρώτα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα. Την ίδια στιγμή, η εξωστρέφεια που παρατηρείται κατά τις ηλεκτρονικές αγορές ενισχύει την ωριμότητα του Ελληνα χρήστη. Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών δεν διστάζει να απευθυνθεί σε καταστήματα του εξωτερικού για τα ψώνια της. Το 88% δηλώνει, σε έρευνα της PayPal, ότι αισθάνεται άνετα με αυτή την κίνηση στην οποία επιδίδεται το 95% των Ελλήνων διαδικτυακών καταναλωτών.

Η Αγγλία αποτελεί την κύρια αγορά εξωτερικού (54%), ακολουθούν η Κίνα (47%) με έντονα αυξητική τάση, η Αμερική (34%) και η Γερμανία κατά 21%. Η καλύτερη τιμή αποτελεί το κίνητρο για αγορές από την Αγγλία για το 27%, από την Αμερική και τη Γερμανία για το 22%. Το 72% των αγορών που πραγματοποιείται από κινεζικά ηλεκτρονικά καταστήματα έχει ως κίνητρο τη χαμηλότερη τιμή.

Δευτερευόντως απευθύνονται σε καταστήματα της Αγγλίας, της Γερμανίας ή των ΗΠΑ επειδή βρίσκουν προϊόντα που δεν εντοπίζουν στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο Ελληνας χρήστης επιλέγει ξένα καταστήματα, που να του προσφέρουν επιπρόσθετα προγράμματα προστασίας καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των πελατών δηλώνει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να τους οδηγήσει πιο εύκολα σε αγορά από ηλεκτρονικό κατάστημα.

Το 35% των αγοραστών δεν ενδιαφέρεται για την προέλευση της εταιρείας, αρκεί να πρόκειται για αξιόπιστο και αναγνωρισμένο έμπορο, ενώ το 23% των ερωτηθέντων δίνει έμφαση στην τιμή. Εάν η τιμή είναι ελκυστική (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς) θα προχωρήσει στην αγορά αγνοώντας τη χώρα προέλευσης του ηλεκτρονικού καταστήματος. Η πλειονότητα των αγορών από το εξωτερικό αφορά σε ρούχα (41%), ηλεκτρονικές συσκευές (31%), ενώ ακολουθούν τα κοσμήματα και τα ρολόγια σε ποσοστό 17%.

Ψηφιακά προϊόντα και ταξίδια αποτελούν τις επόμενες κατηγορίες που επιλέγουν οι καταναλωτές σε ποσοστό 11% (η κάθε κατηγορία).

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το