Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Χρήσιμες συμβουλές για την online ασφάλειά σας

the roots web banners 06

Χρήσιμες συμβουλές για την online ασφάλειά σας
22.09.2012 | 07:43

Χρήσιμες συμβουλές για την online ασφάλειά σας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Τεχνολογία

Ενώ κανένας από εμάς δε θα αποκάλυπτε το pin της τραπεζικής του κάρτας σε έναν άγνωστο (θέλω να πιστεύω) πολλοί από εμάς δεν εφαρμόζουμε ούτε τα βασικά μέτρα ασφάλειας όταν σερφάρουμε στο ίντερνετ.  Επειδή κανείς δεν ξέρει τα λάθη που κάνουμε καλύτερα από αυτόν που τα εκμεταλλεύεται, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές από τον hacker της γειτονιάς σας για να έχετε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

 

1. Αλλάζετε όνομα χρήστη

Στον ψηφιακό κόσμο όσο πιο πολλά ψευδώνυμα έχεις τόσο καλύτερα είναι, λέει ο ‘Γιάννης’ που ξέρει τις συσκευές από την καλή και την ανάποδη. Μην έχετε μόνο ένα όνομα χρήστη γιατί κάποιος μπορεί να το δει σε ένα tag μιας φωτογραφίας και να σας συνδέσει με όλες τις δραστηριότητες που κάνετε με αυτό το username.

2. Μην έχετε ένα μυστικό κωδικό για όλες τις χρήσεις.

Το password του email σας είναι ακριβώς αυτό. Μην το χρησιμοποιείτε όπου σας ζητάνε κωδικό. Αντιθέτως, επιλέξτε σύνθετους μυστικούς κωδικούς και φυλάσσετέ τους με τρόπο που να μην είναι δυνατή η υποκλοπή τους. Το όνομα του σκύλου σας δεν επαρκεί…

3. Χρησιμοποιήστε κωδικούς και ελέγχους ταυτότητας δύο παραγόντων όπου είναι δυνατόν.

Η ταυτοποίηση δύο παραγόντων χρησιμοποιείται για Internet, Phone και Mobile Banking και συνδυάζει κάτι που γνωρίζει ο πελάτης (π.χ. κωδικό και ‘μυστικό’) με έναν συμπληρωματικό κωδικό. Είναι λίγο πιο μπελαλίδικο αλλά σίγουρα πιο ασφαλές.  Καλό είναι να το εφαρμόζετε όπου σας δίνετε η δυνατότητα, επιμένει ο ειδικός. 

4. Μην εμπιστεύεστε όλα τα δημόσια δίκτυα

Όταν συνδέεστε με κάποιο Wi -Fi δεν έχετε κάποιο τρόπο να ξεχωρίσετε αν πρόκειται για αληθινό δίκτυο. Η σύνδεση σε ένα ανοικτό δίκτυο, όπως η δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο δρομολογητή του γείτονά σας εκθέτει τον υπολογιστή σας σε κινδύνους ασφαλείας. Ιδιαίτερα για τα κινητά, ο κίνδυνος να μπει κάποιος στο τηλέφωνο σας είναι μεγάλος για αυτό προσοχή που συνδέεστε.

5. Δεν είναι όλοι φίλοι μας

Οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να εκμεταλλευθούν οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία στο διαδίκτυο και να τη χρησιμοποιήσουν με σκοπό να πραγματοποιήσουν κάποια διαδικτυακή επίθεση σε βάρος σας. Μη γίνεστε ‘φίλοι’ με τον οποιονδήποτε γιατί του δίνετε την ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες όπως παρατσούκλια και ημερομηνίες, που μπορεί να του χρησιμεύσουν για  να χακάρει κάποιο λογαριασμό σας. Και είπαμε, δεν τα κάνουμε passwords!

6. Ο ηλεκτρονικός κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος 

Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής. Ο καλύτερος τρόπος να συμπεριφέρεστε online, τονίζει ο σύμβουλός μας, είναι να κάνετε το offline τεστ. Αναρωτηθείτε αν θα δίνατε τόσες πληροφορίες και στοιχεία σε κάποιον στην πραγματική ζωή. Στον κόσμο των δικτύων όλοι είναι δυνητικά ‘άγνωστοι’. «Ειδικά σε chat rooms και online κοινότητες, το τεστ αυτό σας επαναφέρει στον ίδιο δρόμο».

7. Μην απαντάτε σε email που ζητούν τη βοήθεια σας

Ειδικά αν πρόκειται για τον Αφρικανό δικηγόρο που θέλει να σας ενημερώσει για μια χαμένη κληρονομιά. Μην στέλνετε πληροφορίες για πρόσβαση σε λογαριασμούς και μη δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Μη στέλνετε χρήματα για κανένα λόγο ακόμα κι αν λάβετε μήνυμα από το email του κολλητού σας ότι έχει ναυαγήσει στα Νησιά του Σολομώντα.

8.Το χιούμορ πληρώνεται

Να είστε πάντα επιφυλακτικοί με links για αστεία βίντεο, ειδικά από αποστολείς ή λογαριασμούς ανθρώπων, που δε γνωρίζετε καλά. Αν πρόκειται για κοντινό σας φίλο, πριν το πατήσετε ενθουσιασμό, σκεφτείτε αν είναι κάτι που θα έστελνε. Συστήματα σαν το Facebook δεν έχουν φίλτρο για κακόβουλα links, τα οποία μπορούν να σας οδηγήσουν σε κάποια μολυσμένη ιστοσελίδα. 

9. Μην ξεχνάτε το αντιϊκό σας

Είναι τελείως παράλογο να λειτουργεί ο υπολογιστής σας χωρίς αντιϊκό λογισμικό. Χωρίς να είναι 100% ασφαλές, αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας σας είτε χρησιμοποιείτε PC, Mac ή Android. Το σερφάρισμα χωρίς αυτό είναι σα να οδηγείτε χωρίς ζώνη ή κράνος. Τουλάχιστον απερίσκεπτο.  Επιπλέον ένα δίχτυ προστασίας (firewall) σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.

10. Χρησιμοποιήστε το auto update

Όσοι καιροφυλακτούν για επιθέσεις ψάχνουν συνέχεια για τυχόν τρωτά σημεία στο σύστημά σας, το λειτουργικό, στο browser σας ακόμα και σε plug-ins όπως τα Flash και Java. Καλό θα ήταν όλα αυτά να είναι πάντα ενημερωμένα αλλιώς αφήνετε κενά ασφαλείας, λέει ο Γιάννης. Τα περισσότερα από τα updates που λαμβάνετε και αγνοείτε δεν προσθέτουν λειτουργίες αλλά βουλώνουν τέτοιες ‘τρύπες’. Εφαρμόστε τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας».

 

 

Πηγή: imoney.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel