Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Ο «τιμοκατάλογος» των χάκερ: Πόσο πωλούν τους κωδικούς Facebook, Instagram και PayPal | Γιατί είναι πιο ακριβοί του Gmail

banner roots

Ο «τιμοκατάλογος» των χάκερ: Πόσο πωλούν τους κωδικούς Facebook, Instagram και PayPal | Γιατί είναι πιο ακριβοί του Gmail
09.08.2020 | 11:29

Ο «τιμοκατάλογος» των χάκερ: Πόσο πωλούν τους κωδικούς Facebook, Instagram και PayPal | Γιατί είναι πιο ακριβοί του Gmail

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη... ταρίφα, μια έρευνα που δημοσιεύει το Business Insider φανερώνει τις τιμές με τις οποίες οι χάκερ πωλούν τους κωδικούς που υποκλέπτουν από χρήστες.

Οι ερευνητές της Privacy Affairs, το τμήμα ασφαλείας της NordVPN, ανέλυσαν χιλιάδες… αγγελίες προσωπικών δεδομένων που εντόπισαν στο «σκοτεινό διαδίκτυο», έναν χώρο όπου οι χάκερς ανταλλάσσουν κωδικούς που έχουν κλέψει. 

Σύμφωνα με την ομάδα της Privacy Affairs, ένας κλεμμένος λογαριασμός του Facebook πωλείται έναν 74,5 δολαρίων κατά μέσο όρο, ενώ ένας λογαριασμός του Instagram «πιάνει» 55,45 δολάρια. Λίγο πιο κάτω, στα 49 δολάρια κατά μέσο όρο, κυμαίνονται οι τιμές για κλοπή λογαριασμού του Twitter. 

O Ντάνιελ Μάρκουσον, της NordVPN, εξήγησε ότι οι τιμές μπορεί να δείχνουν σχετικά χαμηλές, όμως οι χάκερς συνήθως κλέβουν λογαριασμούς social media για να διεκπεραιώσουν πιο σύνθετες απάτες. «Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές κακόβουλες ενέργειες, όπως η κλοπή “ταυτότητας” (identity theft), γι’ αυτό η προστασία τους δεν πρέπει να υποτιμάται». 

Γιατί οι χάκερς κοστολογούν πιο ακριβά τα email

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας χακαρισμένος λογαριασμός Gmail πωλείται στο σκοτεινό διαδίκτυο έναντι 155,7 δολαρίων. Η αυξημένη τιμή του έχει εξήγηση: η πρόσβαση στο email μπορεί να αποκαλύψει μια σειρά κρίσιμων στοιχείων (π.χ. τραπεζικά δεδομένα) ή και πιο προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή του χρήστη. 

Οι χάκερς, προσθέτει το Business Insider, συνηθίζουν να στοχεύουν λογαριασμούς email για να επιτύχουν συγκεκριμένες απάτες, όπως το να πείσουν τον χρήστη να αποκαλύψει εμπιστευτικές πληροφορίες (κωδικούς). Το FBI επιβεβαίωσε ότι μόνο το 2019 οι απάτες από μέσω email προκάλεσαν ζημιά ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.  Επιπλέον, έρευνα της FireEye φανέρωσε ότι το 91% των κυβερνοεγκλημάτων ξεκινά από το… email. 

Και το PayPal στο «στόχαστρο»

Μια άλλη… αγαπημένη ασχολία των χάκερς είναι η υποκλοπή κωδικών υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων και πληρωμών, όπως το PayPal. Οι χάκερς γνωρίζουν τα όρια των ποσών που δεν πρέπει να ξεπεράσουν ώστε να μη σημάνει συναγερμός στην υπηρεσία, γι’ αυτό και συνηθίζουν να στέλνουν μικροποσά. 

Παρά ταύτα, έχουν καταγραφεί κακόβουλες μεταβιβάσεις ποσών έως και 3.000 δολαρίων, για τα οποία η αμοιβή τους φτάνει κατά μέσο όρο τα 320 δολάρια. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται οι χάκερς αφορά τις πιστωτικές και χρεωστικές. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, δεν «πιάνουν» πολλά στο σκοτεινό διαδίκτυο, με τις… αμοιβές των χάκερ να κυμαίνονται από 15 έως 35 δολάρια. Ο λόγος; Αυτές οι συναλλαγές εντοπίζονται εύκολα (και χτυπούν… «καμπανάκια» στις Αρχές). 

Οι συντάκτες της έρευνας καλούν τους πολίτες να αλλάζουν συχνά τους προσωπικούς τους κωδικούς για να δυσκολεύουν το έργο των χάκερ. Υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες (όπως το Have I Been Pwned) που επιτρέπουν στον χρήστη να τσεκάρει αν κάποιος υπέκλεψε τα στοιχεία του στο παρελθόν.

Πηγή: economistas.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το