Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Αυτή η στολή δόνησης επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική

banner roots

Αυτή η στολή δόνησης επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική
20.09.2020 | 13:14

Αυτή η στολή δόνησης επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Η μουσική λέγεται ότι είναι παγκόσμια γλώσσα. Αλλά για τον Chase Burton, έναν κωφό σκηνοθέτη από το Τέξας, η μουσική ήταν πάντα μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

«Όταν ήμουν παιδί, ξάπλωνα στο πάτωμα του δωματίου πάνω από το γκαράζ μας, ώστε να νιώθω τις δονήσεις της μουσικής που έπαιζε το συγκρότημα του αδελφού μου,» δήλωσε ο 33χρονος στο CNN. «Ήταν μία από τις πρώτες φορές που άρχισα να χτίζω μία σχέση με την μουσική.»
 
Το 2016 όμως, η ικανότητά του Burton να βιώνει την μουσική άλλαξε δραματικά, χάρη στην εταιρεία τεχνολογίας Not Impossible Labs με έδρα την Καλιφόρνια.
Μαζί με την«μπλούζα με αισθητήρες» που ανέπτυξε η CuteCircuit πέρσι στην Αγγλία, η Not Impossible Labs έρχεται με μία εξελιγμένη έκδοση: μία στολή δόνησης που επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική μέσα από το δέρμα τους.
 
Η στολή στέλνει δονήσεις σε όλο το σώμα
Η συσκευή αυτή, η οποία αποτελείται από έναν ιμάντα σώματος και ιμάντες αστραγάλων και καρπών, μεταφράζει τον ήχο σε μια σειρά παλμών που γίνονται αισθητές σε 24 σημεία επαφής. Ο Burton χρησιμοποιεί την στολή εδώ και τέσσερα χρόνια.
 
Στολή δόνησης που επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική στο δέρμα τους/ Φωτογραφία: Not Impossible Labs
«Ο ήχος χτυπά διάφορα μέρη του σώματός σου», είπε ο Burton. «Ίσως να με χτυπήσει πρώτα στους αστραγάλους μου. Μετά θα αρχίσω να νιώθω τις δονήσεις στην πλάτη μου. Και μετά θα νιώσω παλμούς στον καρπό μου». Η τεχνολογική αυτή επένδυση βασίζεται στην διάδοση δονήσεων, κάτι που είχε εμφανιστεί και στην Ελλάδα με το βιωματικό εργαστήριο «Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα» το 2016.
 
Οι δημιουργοί στοχεύουν στην εύκολη απόκτηση της στολής από όλους
Οι δημιουργοί θέλουν να επεκτείνουν την απτική μουσική εμπειρία πέρα ​​από τους κωφούς. Το 2018, έδωσαν 150 συσκευές σε μια ροκ συναυλία στο Λας Βέγκας, όπου τα μισά μέλη του ακροατηρίου ήταν κωφά.
 
Από τότε, η Not Impossible Labs εργάζεται για τη βελτίωση της τεχνολογίας της μουσικής συσκευής και αναμένει να είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει σύντομα. Οι δημιουργοί ελπίζουν η στολή δόνησης, μία από τις πολλές τεχνολογίες «έξυπνων ρούχων», να γίνει καταναλωτικό προϊόν, προσβάσιμο σε όλους.
 
Οι δυνατότητες της συσκευής είναι απεριόριστες
 
Επιπλέον, ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Jordan Richardson, δήλωσε στο CNN ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ζωντανές αθλητικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα ή σε μουσεία.
 
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει το ηχητικό στοιχείο μπορεί επίσης να έχει μια δονητική εμπειρία που σχετίζεται με αυτό,» είπε.
 
O Burton, ο οποίος προσέλαβε ένα κωφό πλήρωμα και κωφούς ηθοποιούς για την τελευταία του ταινία, ελπίζει ότι η συσκευή μουσικής θα είναι διαθέσιμη στο κοινό του κινηματογράφου στο σύντομο μέλλον.
 
Πιστεύει ότι η συσκευή μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα ενός ατόμου που παρακολουθεί μία ταινία. «Βλέπω την τεχνολογία αυτή ως πραγματική ευκαιρία να βοηθήσω τους ανθρώπους να εμπεδώσουν καλύτερα την ιδέα ότι η μουσική και οι ταινίες δεν χρειάζεται πάντα να απολαμβάνονται με τα αυτιά.»
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel