Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Διάστημα: Γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο μήκους εκατομμυρίων χιλιομέτρων κατέγραψε το Solar Orbiter

banner roots

Διάστημα: Γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο μήκους εκατομμυρίων χιλιομέτρων κατέγραψε το Solar Orbiter
18.02.2022 | 17:52

Διάστημα: Γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο μήκους εκατομμυρίων χιλιομέτρων κατέγραψε το Solar Orbiter

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Τεχνολογία

Το σκάφος της ESA/NASA εντόπισε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ηλιακή προεξοχή. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και προκλήθηκε στην πλευρά του Ήλιου που δεν βλέπει τη Γη.

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προεξοχή, που εκτοξεύθηκε σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα εντόπισε το ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Ευτυχώς, προκλήθηκε στην πλευρά του Ήλιου που δεν βλέπει τη Γη, ειδάλλως θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Οι ηλιακές προεξοχές (solar prominences) είναι τεράστιες δομές γραμμών μαγνητικού πεδίου, που συγκρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου και οι οποίες συχνά σχετίζονται με τις εκρήξεις στεμματικής μάζας.

Η εικόνα του φαινομένου έγινε ορατή από το όργανο του τηλεσκοπίου Solar Orbiter που λειτουργεί στο υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Και άλλες ηλιακές διαστημικές αποστολές, όπως το Parker Solar Probe της NASA, παρακολούθησαν το συμβάν.

 

Το Solar Orbiter, που είναι μια συνεργασία της ESA με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), θα φθάσει στις 26 Μαρτίου στο περιήλιο του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περίπου 0,3 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου.

Όπως αναφέρει η ESA, «μολονότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν έστειλε μια έκρηξη φονικών σωματιδίων προς τη Γη, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την απρόβλεπτη φύση του Ήλιου και τη σημασία της κατανόησης και παρακολούθησης της συμπεριφοράς του».

 

solar_ex

 Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το