Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>H Ελλάδα με 7 ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023

the roots web banners 06

H Ελλάδα με 7 ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023
23.07.2023 | 12:46

H Ελλάδα με 7 ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™ - WRO) είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα στον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Η Wold Robot Olympiad συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε απαιτητικές και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι Εθνικοί διοργανωτές της WRO, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.
 
Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτήσουν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με τη φετινή θεματολογία «Συνδέοντας τον Κόσμο» (Future Innovators – Πρώην Open κατηγορία).
 
Η ομάδα Smartbirds με πλεούμενο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, πήρε το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023
Στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στον Παναμά, την χώρα μας θα εκπροσωπήσουν συνολικά 7 ομάδες. Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε από τους προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα που διοργανώθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WROHellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.
 
Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους προκριματικούς
Τα ρομποτικά έργα των ελληνικών ομάδων που διαγωνίστηκαν φέτος στους προκριματικούς για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις κατηγορίες RoboMission (REGULAR), Future Innovators (OPEN), Future Engineers και RoboSports, διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση (ψηφιακή αλλά και φυσική) ανθρώπων και χώρων με έναν ασφαλή, αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.
 
Οι ομάδες που διακρίθηκαν και αποτελούν την ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, είναι οι: Μinders, Smartbirds, BitLab1, Teamword Happines, Sav Energy, JoFre, και Evripos Robotics.
 
H ομάδα Minders, με το έργο Aqua Byte, παρουσίασε τη φιλοξενία και επεξεργασία δεδομένων σε server farms στο βυθό της θάλασσας. Η δημιουργία αυτόνομων server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, έχει σκοπό την αξιοποίηση της χαμηλής θερμοκρασίας του βυθού. To server room, εάν αντιληφθεί δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων), μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλον server κι αναδύεται. Με το που αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, εντοπίζεται (από camera) και ξεκινάει το αυτόνομο πλωτό σκάφος για την περισυλλογή του.
 
Η ομάδα Smartbirds κατασκεύασε ένα πλεούμενο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα Xnode, που με τη χρήση GPS μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Φέρει ασύρματες τεχνολογίες ικανές για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακού σήματος, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σταθμός IoT για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων. Να τονιστεί ότι η ομάδα έχει εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας στο παρελθόν λαμβάνοντας την 3η θέση στον κόσμο το 2017 και τη 2η θέση παγκοσμίως το 2019 σε ισάριθμες προκρίσεις στους τελικούς της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
 
Στις κατηγορίες RoboMission και RoboSports με το νέο συναρπαστικό παιχνίδι Double Tennis, επικράτησε και προκρίθηκε στην Ολυμπιάδα η Καλαματιανή ομάδα BitLab1. Η κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό ήταν η RoboMission, όπου οι μαθητές προγραμμάτισαν τα ρομπότ τους την ημέρα του διαγωνισμού και έκαναν επί τόπου αλλαγές, με βάση τον κανόνα – έκπληξη που μαθαίνουν, όπως ακριβώς γίνεται στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Οι ομάδες που προκρίθηκαν ήταν, για το Δημοτικόηομάδα Teamwork Happiness από την Πάτρα,για το Γυμνάσιο η Λαρισινήομάδα Save Energy και για το Λύκειο η ομάδα JoFre από την Αττική.
 
Τέλος, στην κατηγορία Future Engineers, τον διαγωνισμό αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτου – ρομπότ, η οποία έγινε στη Χαλκίδα, την πρωτιά κατέκτησε η ομάδα Evripos Robotics από τη Στερεά Ελλάδα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα. Μάλιστα στην περσινή Ολυμπιάδα, η χώρα μας είχε αναδειχτεί 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως ανάμεσα σε 73 χώρες.
 
Οι πρωτοβουλίες και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 224.000 μαθητές και καθηγητές. Πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για την ισότιμη πρόσβαση όλων στην ψηφιακή κοινωνία. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το