Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>SUNdy: τεχνολογία για πλωτά φωτοβολταϊκά από τον DNV

the roots web banners 06

SUNdy: τεχνολογία για πλωτά φωτοβολταϊκά από τον DNV
06.11.2012 | 13:18

SUNdy: τεχνολογία για πλωτά φωτοβολταϊκά από τον DNV

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Τεχνολογία

 Πολλές χώρες στρέφονται στα φωτοβολταϊκά και γενικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, αλλά και για να συμμορφωθούν με τις διεθνείς πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νορβηγικός Νηογνώμων (Det Norske Veritas-DNV) ανέπτυξε το SUNdy. Πρόκειται για ένα υπεράκτιο φωτοβολταϊκό μεγάλης κλίμακας που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας της Σιγκαπούρης που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο.

Το SUNdy βασίζεται σε μια εξαγωνική συστοιχία φωτοβολταϊκών η οποία επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας. Το πλωτό ηλιακό πάρκο αποτελείται από 4.200 φωτοβολταϊκά πάνελ, επιφάνειας ίσης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, συνολικής ισχύος 2 Μεγαβάτ. Πολλά “νησιά” συνδεδεμένα μεταξύ τους μπορούν να φτιάξουν ένα πάρκο ισχύος 50 Μεγαβάτ, ικανό να ηλεκτροδοτήσει 30.000 νοικοκυριά.

 

Όπως δηλώνει ο  Bjørn Tore Markussen, επιχειρησιακός διευθυντής του DNV KEMA Energy & Sustainability “το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο SUNdy έχει μεγάλες προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης σε περιοχές με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις όπως η Ασία και πυκνοκατοικημένα παραθαλάσσια αστικά κέντρα, όπου οι ευκαιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες είναι περιορισμένες”.

“Η αγορά των ΑΠΕ μεταβάλλεται ταχέως ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και της ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων. Όσον αφορά στον DNV, η τεχνολογική καινοτομία αποτελεί βασικό στοιχείο στην ενεργειακή στρατηγική μας και το SUNdy, ως παράδειγμα της ερευνητικής μας εργασίας, υποδεικνύει μελλοντικές εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας ως πραγματικής εναλλακτικής πηγής” προσθέτει ο Markussen.

Το SUNdy χρησιμοποιεί εξαιρετικά λεπτά φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 560 Βατ, τα οποία είναι εύκαμπτα και πιο ελαφρά από τα συμβατικά, ιδιότητα που τους επιτρέπει αφενός να προσαρμόζονται στον κυματισμό των υδάτων και αφετέρου να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις πιέσεις που δέχονται.

Ο διαχωρισμός των διατάξεων σε προκατασκευασμένους τομείς επιτρέπει την εφαρμογή της τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην καλωδίωση και τη σταθερότητα του φωτοβολταϊκού νησιού.

Η αποκάλυψη του SUNdy έρχεται σε μια περίοδο όπου η αγορά των φωτοβολταϊκών αναπτύσσεται μεν εν μέσω αναταράξεων δε.

Σύμφωνα με την έκθεση του Renewable Energy Policy Network, το 2012 προστέθηκαν 30 Γιγαβάτ αυξάνοντας την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ κατά 74% στα 69 Γιγαβάτ.

Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται, βλέπει την πρωτοκαθεδρία της να “απειλείται” από αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως από την Κίνα.

Πηγή: econews

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel