Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Νόσο Αλτσχάιμερ

banner roots

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Νόσο Αλτσχάιμερ
21.09.2017 | 19:25

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Νόσο Αλτσχάιμερ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς

Η ημέρα της 21ης Σεπτεμβρίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στη Νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer) ώστε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τη Νόσο η οποία τις τελευταίες δεκαετίες πλήττει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ ανήκει στην ευρεία κατηγορία των (νευρογνωστικών διαταραχών) ανοιών, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν είναι η μοναδική μορφή άνοιας (υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άνοιας- η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία από αυτές), αλλά είναι η πιο συχνή. Ο ακριβής αριθμός των ασθενών στη χώρα μας είναι δύσκολο να εντοπιστεί  καθώς συχνά, από τη μία η Νόσος υποδιαγιγνώσκεται και δεν ανιχνεύεται ορθώς, κι από την άλλη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε κατάλληλες δομές και υπηρεσίες υγείας ώστε να λάβει την κατάλληλη μέριμνα και θεραπεία.

Στατιστικά, οι ρυθμοί εμφάνισης της Νόσου στην Ελλάδα είναι αντιστρόφως ανάλογοι της αύξησης του γενικού πληθυσμού. Καθώς είναι γνωστό πως η χώρα χαρακτηρίζεται από υπογεννητικότητα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ηλικιωμένου Ελληνικού πληθυσμού που επισκέπτεται δομές υγείας τα τελευταία χρόνια λαμβάνει τη διάγνωση της Νόσου. Ο λόγος γι’ αυτή την αύξηση είναι κυρίως οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι οποίες, τουλάχιστον σε σύγκριση με κάποιες δεκαετίες πριν, έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη ζωή όλων μας.

Ακόμη, η συχνότητα εμφάνισης της Νόσου είναι μεγαλύτερη στο γυναικείο φύλο καθώς ο βιολογικός προγραμματισμός της γυναίκας την οδηγεί να ζει συνήθως περισσότερα χρόνια από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν, καθώς οι γυναίκες είναι μακροβιότερες νοσούν συχνότερα και πιο μακροχρόνια από τους άντρες.

Η ηλικία εμφάνισης των πρώτων πιο σοβαρών ενδείξεων εμφάνισης της Νόσου είναι από  60-65 ετών, μολονότι είναι πιθανόν να εντοπιστούν κάποιες ενδείξεις και πριν από την ηλικία των 60. Συνοπτικά, τα πρώτα σημάδια που μπορούν να προειδοποιήσουν έναν ασθενή ή τους συγγενείς/φροντιστές του για το ενδεχόμενο μίας «αρχόμενης» άνοιας είναι: Απώλεια μνήμης και δυσκολία νέας μάθησης, προβλήματα στη γλώσσα και την έκφραση, δυσκολίες προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο, αλλαγές στην κρίση και την επίλυση προβλημάτων, λανθασμένη αντίληψη του χώρου και των εικόνων, αλλαγές στη διάθεση και την καθημερινή λειτουργικότητα, απόσυρση από τις κοινωνικές ασχολίες και παρέες.

Καθώς η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία διαταραχή για την οποία δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κάποια κατάλληλη θεραπεία ίασης, τα πιο σημαντικά ζητήματα γύρω από αυτήν είναι η πρόληψη και η κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση των φροντιστών. Σημαντικές μελέτες στο χώρο της διατροφής και της άθλησης έχουν δείξει προς η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η σωματική υγεία, ο υγιεινός τρόπος ζωής αλλά και η διαρκής νοητική ενασχόληση (διάβασμα, επίλυση γρίφων, συζητήσεις) δε θα εμποδίσουν μεν τη Νόσο να αναπτυχθεί (εάν υπάρχει τέτοια προδιάθεση), αλλά είναι πιθανό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να εμφανιστεί πιο ομαλά και να μην προκαλέσει πολύ έντονα συμπτώματα.

Για τους λόγους αυτούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Νόσο Αλτσχάιμερ δίνει πλέον μεγάλη βαρύτητα στην έγκαιρη διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να λάβουν οι ασθενείς και οι φροντιστές τους την κατάλληλη δυνατή βοήθεια όσο πιο σύντομα γίνεται. Σε κάθε ευκαιρία αξίζει να θυμίσουμε στους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με άνοια να μην παραλείπουν και την προσωπική τους φροντίδα, ανάπαυλα και ξεκούραση, καθώς ακόμη κι αυτό μπορεί να είναι μέρος της σωστής φροντίδας προς τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Τέλος, καθώς οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τη Νόσο εξελίσσονται, η όλο και μεγαλύτερη κατανόηση και γνώση βοηθούν την επιστημονική κοινότητα να είναι πιο αποτελεσματική και χρήσιμη τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για το περιβάλλον του. Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που μπορούμε να λάβουμε μέσα από αυτό είναι πως οι ασθενείς, όσο κι αν ξεχνάνε, όσο κι αν αμελούν, θυμώνουν ή πεισμώνουν, δεν παύουν να αγαπούν. Δεν παύουν να νιώθουν το χαμόγελο και τη στοργή που παίρνουν από τους ανθρώπους που μένουν δίπλα τους στα δύσκολα.

______________________________________

Ο Πέτρος Κεχαγιάς είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολογίας και Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.facebook.com/psychologoslimnos
www.psychologoslimnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το