Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ελπίδα να νικηθεί το AIDS (Β' Μέρος)

banner roots

Ελπίδα να νικηθεί το AIDS (Β' Μέρος)
01.12.2018 | 20:55

Ελπίδα να νικηθεί το AIDS (Β' Μέρος)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο μαζί με τα υπάρχοντα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να παίρνει συστηματικά σε όλη του τη ζωή ο ασθενής διότι ο ιός υποτροπιάζει, θα έχουν καλά αποτελέσματα.

Αποδεικνύεται επίσης ότι το ασφαλές εμβόλιο δημιουργώντας ανοσία στους ανθρώπους, θα δώσει την νίκη στους ερευνητές και θα σώσει τους ανθρώπους από την μόλυνση και το θάνατο. Σήμερα, 37 χρόνια μετά την ανακάλυψη του HIV και παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης σε  μελέτη πειραματισμό και έρευνα, εξακολουθεί το AIDS να δημιουργεί ακόμα εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο ακόμα και σε άτομα του  γενικού πληθυσμού αλλά ειδικά στις χώρες με μέσο και χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ τον υψηλότερο κίνδυνο τον διατρέχουν οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες σε περιοχές της Αφρικής.

Επομένως, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου, εάν θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%, θα θεωρείται ο προθάλαμος εκείνος της αποτελεσματικότητας για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του στο εμπόριο. Ακόμη και εάν είναι μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, πιστεύουν ότι θα μειώσει σημαντικά το βάρος της νόσου, σε χώρες με πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV.

Επίσης, αναφέρουν οι μελετητές και ερευνητές του εμβολίου, ο πληθυσμός της νοτίου Αφρικής, ο οποίος δολοφονείται από τον ιό του AIDS, αφού καθημερινά πάνω από 1.000 άτομα μολύνονται από τον ιό του AIDS, θα έχει καλά αποτελέσματα. Τέλος, νέες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι η  μόλυνση παρουσιάζεται και σε άτομα μετά τα πενήντα στο γενικό πληθυσμό.

Η ενημέρωση, η γνώση και η πρόληψη είναι ασφαλιστική δικλείδα για κάθε πολίτη μετά την εφηβεία, άνδρα και γυναίκα. Επίσης, είναι γνωστό ότι την πορεία εξάπλωσις της μόλυνσης παρακολουθεί στη χώρα μας το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ υπάρχουν υπάρχουν ειδικά εργαστήρια σε νοσοκομεία για  την επιστημονική ταυτοποίηση της νόσου και ιατρεία για την θεραπεία των οροθετικών.

Τέλος, ένας (φορέας), δηλαδή οροθετικός στον ιό HIV, με σωστή θεραπεία μπορεί  να αποφύγει τον θάνατο από το AIDS παρά τις παρενέργειες και τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι, με τη χρήση των νέων φαρμακευτικών συνδυασμών, οι  οποίοι δρουν στις διάφορες φάσεις αναπαραγωγής του ιού, έχουν κατορθώσει οι επιστήμονες τη μακροχρόνια αναστολή της πορείας προς τη νόσο του AIDS. Έτσι, μειώνεται η φονική δράση του ιού ενώ παράλληλα έχουμε βελτίωση της ποιότητας ζωής των οροθετικών. Επομένως, ο ασθενής με  τη χρόνια αυτή νόσο πρέπει να υποβάλλεται από τους ειδικούς σε αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας, έτσι ώστε να καταστέλλεται και να μειώνεται η παρουσία του ιού στα διάφορα μολυσματικά υγρά του σώματος, και  επομένως ελαττώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλα  άτομα. Επίσης, αυτή η  βελτίωση καθορίζεται εργαστηριακώς μετρώντας τον αριθμό των Τ - Λεμφοκυττάρων C.D.4, τα οποία είναι δείκτης βελτίωσης όταν αυξάνουν αυτά τα κύτταρα στον οργανισμό του αρρώστου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε άτομο, το οποίο προσβάλλεται από τον ιό HIV πρέπει να έχει άμεσα θεραπεία με τα ειδικά φάρμακα έτσι ώστε να παραμείνει ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας, χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικό ρατσισμό, να έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες στην  εργασία, στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Και αυτό μπορεί να γίνει όταν υπάρχει από την πολιτεία και τους φορείς συνεχής ενημέρωση για πρόληψη. Όμως, μεγάλη σημασία έχει η ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας με την ενημέρωση, την πρόληψη και τη σωστή συνεχή μεταφορά γνώσεων στους νέους, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να έχει το δικαίωμα στην σεξουαλική αυτοδιάθεση, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα της άρνησης, για ερωτική σχέση χωρίς προφύλαξη, ώστε να έχει τη γνώση και την αυτοεκτίμηση να αποφύγει τη μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS αλλά και να γνωρίζει για τον ιο ΗΙV πώς μεταδίδεται και πώς μπορεί να προφυλαχτεί. Η ενημέρωση των νέων για όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και κυρίως για το  AIDS, είναι προτεραιότητα της πολιτείας και βασικός άξονας για τη δημόσια και ατομική  υγεία των πολιτών της κοινωνίας μας.

Πρέπει πλέον να είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δυο φίλων εκφράζουν και προάγουν ενεργητικά τον αυτοσεβασμό, την ειλικρίνεια, την αλήθεια, την αλληλεγγύη για μια ολοκλήρωση σχέσεων με αγάπη, με διάλογο, με ολοκληρωμένη συμμετοχή και αρμονία. Όλοι έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά παράλληλα και τους άλλους από τη μόλυνση. Σήμερα, η κοινωνία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ιατρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο λόγω της αδιαφορίας ορισμένων συνανθρώπων μας τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα υγιή άτομα, δηλαδή στον γενικό πληθυσμό. Το Κέντρο Ειδικών λοιμώξεων της χώρας μας, επισημαίνει επίσης ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κυρίως σε χρήστες ουσιών με σύριγγες ενώ προτρέπει τους πολίτες σε ενημέρωση και βασικά στην πρόληψη, η οποία πρέπει να είναι συνεχής. Τέλος, αισιοδοξία και στόχος των κρατών-μελών του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

Δεκέμβριος 2018

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το