Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>«Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;»

banner roots

«Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;»
17.12.2018 | 10:05

«Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή έχουν έρθει σε αμηχανία, όταν ο μικρός γιος, τους ρωτά αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Ή έχουν προσπαθήσει να παρηγορήσουν τη μικρή κόρη που κλαίει γοερά, γιατί ο συμμαθητής της,της είπε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι παραμύθι για μικρά παιδιά. Πότε όμως σταματάμε να πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη; Μήπως τελικά υπάρχει;

Η αλήθεια είναι, ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά κάποια στιγμή συνειδητοποιούν ότι ο Άγιος Βασίλης με το έλκηθρο, τους ταράνδους και την κόκκινη περιβολή δεν υπάρχει, όπως άλλωστε δεν υπάρχει ούτε ο Παπουτσωμένος Γάτος ή η Κοκκινοσκουφίτσα. Τα παιδιά όμως χρειάζονται το μαγικό και το παραμυθένιο στοιχείο στη καθημερινότητά τους, γιατί μέσα από αυτό μαθαίνουν. Πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά αυξάνουν τις γνωστικές τους ικανότητες και βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία (Danilewitz, 1991, Docherty, 2014, Koutsombou, 2016)).

Τα παραμύθια επιπλέον, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να περάσουμε θετικά μηνύματα στα παιδιά.

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της καλοσύνης και τηςενσυναίσθησης. Στη Χριστιανική πίστη, ο Βασίλειος ο Μέγας ήταν ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων. Έδινε απλόχερα, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Οι γιορτές λοιπόν ίσως είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε στα παιδιά την έννοια της προσφοράς. Ο Άγιος Βασίλης, είτε φορώντας τη βυζαντινή ενδυμασία είτε την κόκκινη στολή προσφέρει απλόχερα χαρά, ευτυχία, δώρα. Ακόμα κι αν το παιδί γνωρίζει ότι οι γονείς του βάζουν τα δώρα κάτω από το δέντρο, νιώθει την ίδια χαρά όταν τα ανοίγει. Οι γονείς του είναι ο Άγιος Βασίλης.

Επομένως, δυνητικά όλοι μπορούμε να γίνουμε Άγιος Βασίλης, ακόμα και τα παιδιά, προσφέροντας κάτι παραμικρό: τρόφιμα στα συσσίτιά, γλυκά στο μοναχικό γείτονα, ένα τηλεφώνημα στη γιαγιά που ζει μακριά, κάλαντα στο γηροκομείο, βιβλία στη δανειστική βιβλιοθήκη, μια αγκαλιά, έναν καλό λόγο, μια συγχώρεση. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν ότι τα δώρα δεν είναι μόνο υλικά (αν και το ρομπότ κάτω από το δέντρο ήταν τέλειο!). Χαρά μπορούμε να δώσουμε με πολλούς τρόπους.

Επιπλέον, ίσως είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον Άγιο Βασίλη για να έχει το παιδί αποδεχτή συμπεριφορά. «Αν είσαι καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει δώρο», είναι μια φράση που έχουν πει όλοι οι γονείς. Τι θα πει καλό παιδί όμως; Στις πόσες σκανταλιές παύει να είσαι καλό παιδί; Και πότε πρέπει να αρχίσει το παιδί να είναι καλό παιδί; ένα μήνα πριν τις γιορτές; δύο μήνες; Γιατί φυσικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον Άγιο για όλο το χρόνο, δεν μπορούμε να πούμε το Μάιο, «να είσαι καλό παιδί, γιατί αλλιώς ο Άγιος Βασίλης το Δεκέμβρη δε θα σου φέρει δώρο». Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώσουν χαρά, ακόμα κι αυτά που χαρακτηρίζουμε «κακά» (ίσως μάλιστα, αυτά ακόμη πιο πολύ). Ο Άγιος Βασίλης έχει σχέση με τη χαρά και την προσφορά, όχι με τη δωροδοκία και τα ανταλλάγματα.

Ναι, ο Άγιος Βασίλης της διαφήμισης δεν υπάρχει, είναι ένα παραμύθι, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την καλοσύνη στα παιδιά Η έννοια του Άγιου Βασίλη μπορεί να γίνει δίδαγμα ζωής και να καταλάβει το παιδί ότι ακόμα και αυτό είναι ένας μικρός Άγιος Βασίλης, και μάλιστα, αν θέλει, για όλο το χρόνο!Άρα, η απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχει Άγιος Βασίλης είναι ναι, υπάρχει! Είναι μέσα μας κάθε φορά που προσφέρουμε χαρά. Καλές γιορτές!!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το