Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Διατηρούν τις βιταμίνες τους τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

banner roots

Διατηρούν τις βιταμίνες τους τα κατεψυγμένα τρόφιμα;
27.12.2021 | 19:10

Διατηρούν τις βιταμίνες τους τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Έφη Καδόγλου*

Πολλές φορές τα φρέσκα τρόφιμα επιλογής μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμα στην αγορά. Έτσι, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα αξιόλογη επιλογή, ιδίως αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν τα φρούτα και τα λαχανικά σας μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Είναι ένας «εύκολος» τρόπος να ενσωματωθούν υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας από κάθε ομάδα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων, των λαχανικών, των πρωτεϊνών και των γαλακτοκομικών.

Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να είναι ωφέλιμα για άτομα με περιορισμένο χώρο κουζίνας ή σκευών. Συνήθως, είναι προσιτά σε τιμή και επιτυγχάνεται μείωση της σπατάλης τροφίμων (λόγω μακράς διάρκειας).

Μάλιστα, έχει φανεί ότι άτομα που υιοθετούν την χρήση κατεψυγμένων τρόφιμων στη συνήθη ρουτίνα τους, μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής συγκριτικά με αυτούς που δεν τα προτιμούν. Με τόσες πολλές επιλογές στο διάδρομο κατεψυγμένων τροφίμων, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που θα βρείτε να σας αρέσουν.

Οφέλη των κατεψυγμένων τροφίμων

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά που προορίζονται για κατάψυξη συλλέγονται στο εμπόριο στη μέγιστη ωρίμανση τους, κι έτσι είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνήθως, μετά τη συγκομιδή, τα λαχανικά πλένονται, ζεματίζονται, κόβονται, καταψύχονται και συσκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες, «κλειδώνοντας» θρεπτικά συστατικά και γεύση.Σε αντίθεση, τα προϊόντα που προορίζονται να πουληθούν φρέσκα, συλλέγονται σε λιγότερο ώριμο και θρεπτικό στάδιο, για να διαρκέσουν περισσότερο κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, αλλά χάνουν έτσι πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αυτό συμβαίνει, λόγω της έκθεσης τους στο οξυγόνο κατά τη μεταφορά και αποθήκευση χωρίς παγωμένα προϊόντα διατήρησης.
  • Τα φρούτα τείνουν να μην υφίστανται λεύκανση, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ την υφή τους. Αντίθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθεί ασκορβικό οξύ (μια μορφή βιταμίνης C) ή προσθήκη ζάχαρης για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Συνήθως, δεν προστίθενται χημικά για παραγωγή πριν από την κατάψυξη.
  • Τα λαχανικά σε αντίθεση με τα φρούτα, ζεματίζονται πριν από την κατάψυξη και εκτίθενται σε θερμοκρασίες ζεστού νερού μεταξύ 90 και 95 βαθμούς Φαρενάιτ κι έτσι καταστρέφονται τα ένζυμα που προκαλούν αποχρωματισμό, μαύρισμα και απώλεια γεύσης-υφής. Ωστόσο, λόγω ζεματίσματος μπορεί να χαθεί ένα μέρος υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών (βιταμίνη Β και C). Το ζεμάτισμα διατηρεί το φωτεινό πράσινο χρώμα των τροφίμων αρκετά έντονο, αφού καταψυχθούν και αποθηκευτούν, διαφορετικά θα είχαν μια γκριζωπή ή καστανή όψη. Το ζεμάτισμα αλλάζει επίσης τη δομή των φυτικών ινών, καθιστώντας τα λαχανικά πιο μαλακά, λιγότερο τραγανά και ευκολότερα στο μάσημα. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα συσκευάζονται μεμονωμένα σε ατμόσφαιρα αζώτου. Η έκθεση των φρούτων και των λαχανικών στο άζωτο βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που υποβαθμίζει το οξυγόνο, και συμβαίνει επίσης με ορισμένα φρέσκα λαχανικά (π.χ. χόρτα σε σακούλες).
  • Επιπλέον, διατηρούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα τους και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα σε σύγκριση με τα φρέσκα, επειδή τα φρέσκα τρόφιμα χάνουν βιταμίνες και μέταλλα με την πάροδο του χρόνου, ενώ η κατάψυξη διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

  1. Δεν παράγονται όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα με τις ίδιες αναλογίες στα συστατικά – πολλά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι. Διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες τροφίμων και τη λίστα συστατικών και συγκρίνετε ώστε να βρείτε τη πιο θρεπτική επιλογή κατεψυγμένου τροφίμου.
  2. Λάβετε υπόψη ότι η ποσότητα κατεψυγμένων γευμάτων, μπορεί να αποτελεί παραπάνω από μία μερίδες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διπλασιάσετε ή να τριπλασιάσετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στη διατροφική ετικέτα, αν καταναλώσετε ολόκληρο το πακέτο. Ιδανικά, επιλέξτε αυτά που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι και υψηλότερα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
  3. Για να διατηρήσετε ασφαλή τα κατεψυγμένα τρόφιμα, ακολουθήστε τις συγκεκριμένες μεθόδους μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι στο ψυγείο. Πιο συγκεκριμένα, όταν ξεπαγώνετε το κρέας στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί δεν στάζουν σε άλλα τρόφιμα. Για να ξεπαγώσετε γρήγορα, τοποθετήστε το φαγητό σε μια στεγανή πλαστική σακούλα και βυθίστε το σε κρύο νερό μέχρι να ξεπαγώσει, αντικαθιστώντας το κρύο νερό κάθε μισή ώρα και μαγειρεύοντάς το αμέσως μετά την απόψυξη. Τα τρόφιμα μπορούν, επίσης να αποψυχθούν στο φούρνο μικροκυμάτων και θα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως μετά την απόψυξη.   

Συμπεράσματα:

Καλό είναι αν καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά να έχετε ως αρχική επιλογή τα φρέσκα! Ωστόσο, όταν γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να καταναλωθούν έγκαιρα, είναι προτιμότερο να τα επιλέξετε κατεψυγμένα, διότι θα διατηρηθούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κτλ.)

Σίγουρα, υπάρχει μια πιθανότητα απώλειας θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι συνήθως μικρή συγκριτικά με τα φρέσκα τρόφιμα και επηρεάζεται, ανάλογα με το είδος του λαχανικού, τη διάρκεια του ζεματίσματος και το χρόνο αποθήκευσης στην κατάψυξη (>1 έτος).

Επιπλέον, δώστε βάση και ελέγξτε ότι έχουν καταψυχθεί με σωστό τρόπο τα τρόφιμα. Ύστερα, όταν τα χρησιμοποιήσετε ακολουθείστε τις οδηγίες απόψυξης και μαγειρέματος που αναγράφονται σε αυτά, για την καλύτερη ποιοτική ασφάλεια τους!

*Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή: fmh.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το