Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Θεόδωρος Ι. Μπαβέας για Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: "Το αίμα είναι μόνο από τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο"

banner roots

Θεόδωρος Ι. Μπαβέας για Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: "Το αίμα είναι μόνο από τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο"
13.06.2022 | 19:38

Θεόδωρος Ι. Μπαβέας για Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: "Το αίμα είναι μόνο από τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο"

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας 

Σέβομαι, θαυμάζω, συγχαίρω, τιμώ και ευχαριστώ τις Εθελόντριες και τους Εθελοντές της Λήμνου και του Αι Στράτη οι οποίοι κατέχουν διακριτή θέση στην Εθελοντική  Αιμοδοτική κοινότητα της Πατρίδα μας.

Είναι ο χώρος που υπηρέτησα ως υπεύθυνος γιατρός στο Νοσοκομείο του Νησιού για 30 χρόνια, όταν το 1971 η Παγκόσμια κοινότητα έδινε αγώνα για να μεταπέσει η αμειβόμενη αιμοδοσία του τότε στο Παγκόσμιο Μεγαλούργημα του Εθελοντισμού τη σημερινή Εθελοντική Αιμοδοσία οπού από τη πρώτη στιγμή οι Εθελοντές του νησιού μας έδωσαν τη παρουσία τους ώστε να δεχθώ και εγώ το αίμα τους και τα αιμοπετάλια τους σε μια δύσκολη για την υγεία μου περίπτωση έτσι ώστε κοιτάζοντας σήμερα στα ματιά αυτούς τους συνανθρώπους μου βλέπω την ιδία μου τη ζωή, τους ευγνωμονώ ευχαριστώ και θαυμάζω επομένως σήμερα ο Εθελοντικός Σύλλογος Άγιος Παντελεήμων που με πολύ δουλειά ίδρυσαν οι επώνυμοι και χιλιάδες ανώνυμοι συνάνθρωποι μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Η εθελοντική αιμοδοσία   δεν είναι δυνατό να αφορά μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ενώ έχουν ανάγκη αίματος όλοι οι άνθρωποι, όταν βρίσκονται στις δύσκολες στιγμές της υγείας τους, αφού κανένας δεν ξέρει   πότε και πως θα βρεθεί αντιμέτωπος   με τον πόνο, την αρρώστια και την δυστυχία .

Η προσφορά του αίματος είναι η πιο ιερή φιλανθρωπική πράξη, υψηλών ιδανικών και αισθημάτων προς τον συνάνθρωπο μας και το οποίο δίνουν οι εθελοντές αιμοδότες που τιμά ο Π.Ο.Υ σήμερα με την Αιματολογία και τη μετάγγιση του αίματος ο κάθε πολίτης όπου στο κόσμο χρειαστεί αίμα είναι της ίδιας επιστημονικής αξίας, παντού το αίμα είναι γνωστό ότι δεν παράγεται στο εργαστήριο και είναι το μοναδικό αναντικατάστατο μέσο για να σωθεί μια ζωή !!.

Η μετάγγιση του αίματος αποτελεί την πρώτη μεταμόσχευση, η οποία στη μακρόχρονη   ιστορία   της έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπων. Είναι μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα   και η εθελοντική αιμοδοσία υψίστη δωρεά, από τον άγνωστο αιμοδότη, στον άγνωστο άρρωστο συνάνθρωπο μας, είναι πράξης , μέσα από την οποία ο πολίτης αισθάνεται ηθικά και κοινωνικά καταξιωμένος   στην κοινωνία που ζούμε. Πρέπει να βοηθήσουμε για να μεγαλώσει αυτό το μεγαλόπρεπο οικοδόμημα της εθελοντικής αιμοδοσίας που το   μοναδικό του υλικό   είναι ο άνθρωπος εθελοντής, η αγάπη η θέληση και η προσφορά !! Και το αίμα είναι μόνο από τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο

Σήμερα στην εποχή που ζούμε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας , σήμερα που τα πάντα αμφισβητούνται που η τεχνολογία καλπάζει, που ο κοινωνικός ιστός έχει σπάσει , που το περιβάλλον καταστρέφεται, που οι ηθικές και κοινωνικές αξίες καταπατούνται, που το δίκαιο επιβάλλεται δια της βίας , που οι παράδοξοι και οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας διαφθείρουν τις προσωπικότητες των ανθρώπων και δημιουργούν ένα μέλλον ενός κόσμου χωρίς προορισμό.

Σήμερα   στην απάνθρωπη   κοινωνία που ζούμε αυτά τα χαρακτηριστικά είναι έντονα , σε πολλούς ανθρώπους και φαντάζουν περισσότερο, πιο εντυπωσιακά στην κατηφορική πορεία που ακολουθούμε, και δύσκολα μπορούμε να τα διακρίνουμε ,αφού τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί με αντιπαλότητες με ενδοοικογενειακή ενδοσκοπική βία με τις παιδικές συμμορίες και τούς πολέμους στη παγκόσμια κοινότητα το «ο θάνατος σου η ζωή   μου» τείνει να έχει την πρώτη θέση. στη κοινότητά μας

Αναρωτηθήκαμε ποτέ εμείς οι ίδιοι, εάν σεβόμαστε τον ίδιο   μας τον εαυτό, και μετά   το   συνάνθρωπο μας? τι κάνουμε στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τον ανθρωπισμό ποιες είναι οι κοινωνικές ευαισθησίες; και αξίες; που έχουν αντικατασταθεί τώρα από τον ατομικισμό, την υποκρισία, την απάτη και το ψέμα.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την κοινωνία δημιουργείται ο εθελοντισμός και αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας που προσφέρει στον άνθρωπο το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία. Αυτό το μοναδικό μεγαλούργημα του εθελοντισμού φτιάχνετε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο με μοναδικά υλικά την θέληση, την αγάπη την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την φιλανθρωπία και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να στεριώσει την συνείδηση του κόσμου Οι Αιμοδότες και οι φίλοι της αιμοδοσίας, έχουν χαρακτηριστεί συνάνθρωποι μας και εδώ στη κοινωνία του νησιού μας οι οποίοι έχουν ένα ξεχωριστό ιδιαίτερο ευγενικό χαρακτήρα είναι προσωπικότητες με πολλές κοινωνικές αξίες, έχουν εθελοντική ευαισθησία, και διακρίνονται από ορισμένα μεγαλειώδη συναισθήματα όπως της απλότητας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας και της αγάπης για το συνάνθρωπό τους . Το σημαντικό στοιχείο είναι οτι το νησί μας έχει συνειδητοποιημένους αιμοδότες οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτικά επιστημονικώς προβλεπόμενα διαστήματα και λίγους αιμοδότες λόγω ανάγκης, τους ευκαιριακούς .

Οι ψυχικές μας δυνάμεις πρέπει   να εκδηλώνονται με θάρρος αποφασιστικότητα, πρωτοβουλία ,και κοινωνικές ηθικές αρετές για   να   διατηρήσουμε   σήμερα   ορισμένα ιδανικά μιας   ψυχής , που δύσκολα μπορεί   να ακολουθήσει την σύγχρονη κοινωνική σήψη.

Στην εθελοντική αιμοδοσία πρέπει   να παίρνουμε   μέρος   όλοι μας, και αυτοί που δίνουν   αίμα   και αυτοί   που   δεν   μπορούν   αλλά είναι φίλοι της αιμοδοσίας, πρέπει όλοι μας να έχουμε   συμμετοχή σε αυτό το υψηλό έργο κοινωνικής ανθρώπινης αλληλεγγύης, για να φτιάξουμε έτσι μια κοινωνία ηθικά άξια και πραγματικά   προοδευτική.

Πρέπει να μάθουμε, να γνωρίσουμε, να πιστέψουμε, να βοηθήσουμε όλοι την εθελοντική αιμοδοσία, από   όπου και αν βρισκόμαστε έτσι ώστε η χώρα μας να έχει επάρκεια   αίματος, και να μην ζητιανεύει αίμα από χώρα που πληθυσμιακά είναι μικρότερη, όπως είναι η ΕΛΒΕΤΙΑ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να είμαστε αδιάφοροι   και   απαιτητικοί, όταν γνωρίζουμε   ότι το πολυτιμότερο   αγαθό στον άνθρωπο είναι μόνο Υγεία η ζωή η οποία πολλές φορές σώζεται μόνο με ΑΙΜΑ Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις μας κάπου συναντώνται, και το σημείο αυτό συνάντησης είναι ο άνθρωπος, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του οποίου αγωνιζόμαστε ο καθένας μας ξεχωριστά, και όλοι μαζί μέσα στην κοινωνία που ζούμε, και δραστηριοποιούμαστε.

Ελάτε όλοι μαζί. να τιμήσουμε να ευχαριστήσουμε να συγχαρούμε και να στηρίζουμε τη Διοίκηση τις εθελόντριες και τους εθελοντές αιμοδότες του Συλλόγου της εθελοντικής αιμοδοσίας του νησιού μας, ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ για το έργο το οποίο προσφέρουν πολλά χρόνια τώρα στη κοινωνία του νησιού μας

Ιούνιος 2022

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel