Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που καταπίνεται και παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία από το έντερο

the roots web banners 06

Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που καταπίνεται και παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία από το έντερο
23.11.2023 | 19:56

Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που καταπίνεται και παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία από το έντερο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια συσκευή σε μέγεθος χαπιού η οποία αφού καταποθεί, παρακολουθεί την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος.

Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή θα μπορούσε να προσφέρει έναν απλό και βολικό τρόπο για τη φροντίδα των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς στην υπερβολική δόση οπιοειδών.

«Αυτή η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών καταστάσεων υγείας χωρίς να απαιτούνται επισκέψεις στο νοσοκομείο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή για τους ασθενείς», δήλωσε ο Τζιοβάνι Τραβέρσο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο ΜΙΤ και γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια σειρά συσκευών που μπορούν να καταποθούν. Σε αντίθεση με τις εμφυτεύσιμες συσκευές, όπως οι βηματοδότες, οι συσκευές που καταπίνονται είναι εύκολες στη χρήση και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούν κάμερες σε μέγεθος χαπιού για τη διενέργεια κολονοσκόπησης, μια διαδικασία που παραδοσιακά διεξάγεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

«Οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να παίρνουν χάπια και το κόστος της χρήσης των συσκευών που καταπίνονται είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι οι παραδοσιακές ιατρικές εξετάσεις», εξήγησε ο Μπέντζαμιν Πλες, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής της Celero Systems, μιας εταιρείας ιατρικών συσκευών στη Μασαχουσέτη.

Το VM Pill, όπως ονομάζεται η νέα συσκευή, ανιχνεύει τις μικρές δονήσεις του σώματος που σχετίζονται με την αναπνοή και την καρδιακή δραστηριότητα. Οι ερευνητές χορήγησαν το χάπι στους χοίρους και στη συνέχεια τους έδωσαν μια δόση φεντανύλης, ένα ισχυρό οπιοειδές που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια στους ανθρώπους. Η συσκευή μέτρησε σε πραγματικό χρόνο τον ρυθμό αναπνοής των χοίρων και ειδοποίησε τους ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να αναστρέψουν την υπερδοσολογία.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή για πρώτη φορά σε ανθρώπους και συγκεκριμένα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια. Η διαταραχή αυτή προκαλεί διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές χορήγησαν το VM Pill σε 10 ασθενείς με υπνική άπνοια. Η συσκευή εντόπισε τις διακοπές της αναπνοής των συμμετεχόντων και παρακολούθησε τον ρυθμό αναπνοής με ακρίβεια 92,7%. Σε σύγκριση με τις εξωτερικές συσκευές, το χάπι μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό με ακρίβεια τουλάχιστον 96%.


Πηγή: ertnews.gr – Interesting Engineering

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το