Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Όταν το πόσιμο και το θαλασσινό νερό μολύνονται

the roots web banners 06

Όταν το πόσιμο και το θαλασσινό νερό μολύνονται
14.02.2024 | 19:31

Όταν το πόσιμο και το θαλασσινό νερό μολύνονται

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος  Ι. Μπαβέας  

 Από τα βασικότερα στοιχεία της ζωής είναι το νερό το οποίο σήμερα κινδυνεύει να ελαττωθεί και να καταστραφεί !! Το νερό βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον είτε  ως επιφανειακό  είτε ως υπόγειο, είτε ως θαλάσσιο νερό. Ήδη υπάρχει ο κίνδυνος της ελάττωσης και της καταστροφής οι οποίες προέρχονται από τις αλόγιστες δραστηριότητες του ανθρώπου ενώ σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται  ευαισθησία  και κυρίως ενημέρωση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Τα νερά του φυσικού περιβάλλοντος έχουν άμεση σχέση με την ζωή  όλων των ζώντων οργανισμών και ασφαλώς με την ζωή και την δημόσια υγεία των πολιτών, άρα  χρειάζεται εκπαίδευση, προγραμματισμός, ευαισθησία των πολιτών για την προστασία αυτού του πολύτιμου αγαθού, διότι όταν μολυνθεί από φάρμακα και μικροοργανισμούς, ένας μεγάλος αριθμός μεταδοτικών λοιμωδών νοσημάτων μεταδίδονται με το νερό στον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος μολύνεται  είτε από το νερό το οποίο πίνει, από το νερό των πηγών, των πηγαδιών και του δικτύου, όταν δεν γίνεται σωστή χλωρίωση, ή από τα εμφιαλωμένα νερά  τα οποία δεν αποθηκεύονται σωστά και παραμένουν πολύ χρόνο στον ήλιο καθώς επίσης και από το νερό των θαλασσών , Επίσης μολύνεται και  από μολυσμένο νερό που πιθανόν να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την καθημερινή προσωπική χρήση που κάνει καθημερινά όπως νερό σε παγάκια -διάφορα ποτά- πλύσιμο – λουτρά κ.α.

Τέλος ο άνθρωπος μπορεί ακόμη να μολυνθεί από διαφόρους οργανισμούς  τους οποίους καταναλώνει μέσω της τροφής, οι οποίοι  ζουν στο γλυκό  ή στο θαλασσινό νερό, όταν βέβαια το νερό αυτό είναι μολυσμένο από διαφόρους μικροοργανισμούς ή από διάφορες χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα ή μέταλλα, χρησιμοποιώντας τα θαλασσινά είδη για τροφή όπως ψάρια, όστρακα, μαλάκια, φύκια, τα οποία έχουν μολυνθεί.

 Τα νοσήματα τα οποία προκαλούνται από τα  μικρόβια και ιούς τα οποία μεταφέρονται και ζουν στο νερό είναι διάφορες γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, μολύνσεις τραυμάτων, δερματικές αλλοιώσεις, ουρολοιμώξεις, ωτίτιδες, επιπεφυκίτιδες, κολπίτιδες, αναπνευστικές και άλλες γενικευμένες λοιμώξεις.

 Έχει αποδειχθεί ότι τα μικρόβια αυτά, τα οποία βρίσκουμε στο νερό είτε στο πόσιμο είτε στο θαλασσινό, ζουν στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου και των ζώων, και είναι συνήθως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Είναι συνήθως κολοβακτηρίδια κ.α και επομένως η ανεύρεση αυτών των μικροβίων σε θαλάσσιο νερό ή το πόσιμο νερό σημαίνει την ρύπανση και κυρίως την μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής και της πηγής ή του φρεατίου το νερό των όποιων χρησιμοποιείται ως πόσιμο χωρίς εξέταση και χωρίς τη προβλεπόμενη επεξεργασία. Η μόλυνση από λύματα ανθρώπινης ή ζωικής προελεύσεως, είναι κυρίως παθογόνα μικρόβια και πάντοτε  υπάρχουν εκεί που συνήθως εκβάλουν κυρίως αγωγοί λυμάτων ή υπάρχουν  εκβολές ρυακιών και ποταμών όπως συμβαίνει στις θαλασσιές περιοχές πριν ή και χωρίς αποχετευτικό δίκτυο.

Όταν λέμε Ρύπανση,  εννοούμε κάθε μεταβολή των χαρακτηριστικών στοιχείων του περιβάλλοντος και αφορά τον αέρα, τη θάλασσα το έδαφος, και έχει ευρεία έννοια από την Μίανση (που είναι η μεταφορά λοιμογόνου παράγοντα σε στοιχεία του άψυχου περιβάλλοντος) και την Μόλυνση (που είναι η εγκατάσταση και η ανάπτυξη ή ο πολλαπλασιασμός ενός λοιμογόνου παράγοντα στο σώμα του ανθρώπου ή των ζωών). Τέλος είναι γνωστό ότι η Ρύπανση εκτός από Λοιμογόνους παράγοντες περιέχει και άλλους βλαπτικούς παράγοντες βιολογικής, φυσικής, ή χημικής η ραδιενεργούς προέλευσης.   

  Τα νερά της θάλασσας μπορεί επίσης να μολυνθούν από μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, ή από το νερό της βροχής με το οποίο παρασύρονται μικροοργανισμοί από την ατμόσφαιρα, ενώ οι  ποταμοί που εκβάλουν στην θάλασσα μεταφέρουν λύματα με μικρόβια και διάφορες ουσίες. Επίσης η θάλασσα ρυπαίνεται από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες παράγουν απόβλητα που περιέχουν φυτοφάρμακα- πίσσα -πετρελαιοειδείς ουσίες – βιομηχανικά και ραδιενεργά απόβλητα  με καταστρεπτικά αποτελέσματα στη θαλάσσια  βιοποικιλότητα.

  Τέλος στις παραλίες το καλοκαίρι που υπάρχει συνωστισμός και υπάρχουν πολλοί λουόμενοι, κάτι που υπάρχει στα νησιά μας , τότε ρυπαρές ουσίες και μικρόβια από τη φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπου (όπως σταφυλόκοκκος) μολύνουν το νερό  και όταν αυτό το μικροβιακό φορτίο είναι μεγάλο τότε μπορεί  να προκαλέσουν σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις ουρολοιμώξεις και ρινοφαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα κυρίως σε ευπαθή άτομα.   

Η μετάδοση των μικροβίων με το νερό είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εξάπλωσης  πολλών λοιμωδών νοσημάτων και η εμφάνιση επιδημιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιδημίες από υδατογενή νοσήματα γίνονται και σήμερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες ή υπό ανάπτυξη χώρες.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel