Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Το βίντεο της ημέρας>>Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη

banner roots

Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη

Το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη

Η ομάδα Haanity πετάει πάνω από το χωρίο Τόσκες στο νομό Αχαΐας, το οποίο σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις θυμίζει «σεληνιακό τοπίο». Είναι το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη, η Πάτρα.

Σε μερικούς μήνες, ακόμη και τα λίγα ερείπια που απομένουν από το χωριό και τα δύο εκκλησάκια του θα πλημμυρίσουν καθώς ολοκληρώνονται μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι εργασίες του έργου που θα ξεδιψάσει την Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα αλλά και ευελπιστεί να δώσει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου

Η κατασκευή του φράγματος δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του. Η κατασκευή του ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου 2019.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, ευρισκόμενο στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, και το οποίο από το το 2009 έχει ερημώσει γι αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Σύντομα η περιοχή αναμένεται να αλλάξει όψη και να γεμίσει με το γαλάζιο του νερού αλλά και αρκετό πράσινο γύρω από τη λίμνη.

Τη διαμόρφωση ενός πρότυπου Οικο-Τουριστικού Πάρκου στην περιοχή του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής λίμνης Αστερίου, προβλέπει η βραβευθείσα μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο Ανοικτού Χωροταξικού Διαγωνισμού Ιδεών.

Συντάκτης:  Χρήστος Χρηστινάκης
17.04.2019 | 08:00

stenos400x400