Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>… Και το 112 εσιώπησε!

the roots web banners 06

… Και το 112 εσιώπησε!
12.02.2024 | 19:06

… Και το 112 εσιώπησε!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει, η Δέσποινα Βασιλειάδου

 

 

Ο ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών.
Έχει τη δυνατότητα μαζικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις που αναμένεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια φυσική καταστροφή ή επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά των πολιτών.

Η υπηρεσία είναι σημαντικότατη, αρκεί να γίνεται ορθή χρήση της. Και μέχρι τώρα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Λήμνο, δεν γίνεται.

Τους προηγούμενους μήνες είχαμε περιπτώσεις κατά τις οποίες το 112 χτύπησε στη Λήμνο, όχι όμως και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Θα πει κανείς, «ας χτυπάει το 112 και ας μην συμβαίνει τίποτα». Αρχικώς, οι καλοπροαίρετα σχολιάζοντες τείνουν να συμφωνήσουν με μια τέτοια άποψη, ωστόσο η λογική είναι προβληματική! 

Αν το 112 χτυπάει όταν δεν χρειάζεται ή δεν χτυπάει όταν χρειάζεται, όπως σήμερα τα ξημερώματα,  γρήγορα θα απαξιωθεί. 

Βέβαια, καθότι ως λαός συνηθίζουμε να γκρινιάζουμε για τα πάντα και για τα αντίθετά τους, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαιτέρως ζωηρή φαντασία για να αντιληφθεί τι θα γινόταν αν στις 5 τα ξημερώματα άρχιζε να χτυπά αυτός ο δυνατός και διαπεραστικός ήχος του 112 στα κομοδίνα της Λήμνου. Κάνω εύκολα εικόνα τα πύρινα στάτους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Αν δεν πάμε από τα αστραπόβροντα θα πάμε από καρδιά μ αυτό τον διαολεμένο ήχο του 112 αξημέρωτα. Και τι ρίχνει; Μια βροχούλα λίγο πιο δυνατή ώστε να μην θέλει υποκοριστικό!». 

Όμως η Πολιτεία δεν μπορεί να κινείται με βάση την ψυχοσύνθεση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Το 112 έχει την δύναμη να ενημερώνει, να προστατεύει και να καθοδηγεί, αν χρειαστεί. Η χρήση του δεν μπορεί να είναι ούτε καταχρηστική, ούτε πλημμελής, ούτε στα γούστα του FB. Οφείλει να είναι συνετή, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και στον κατάλληλο χρόνο. 

Χύθηκε τόσο μελάνι, ώστε να κατοχυρωθεί το 112 στη συνείδηση των πολιτών. Δεν μπορεί να εκπαιδεύεις ως Πολιτεία τους πολίτες στην ύπαρξη μηχανισμών όπως το 112 και έπειτα να τους αφήνεις στην τύχη τους. Και το 112 και τους πολίτες. 

Σήμερα, το 112 έπρεπε να ηχήσει και εκείνο σιώπησε!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel